Shutterstock
Hval strander i vannkanten

Hvorfor strander hvaler?

Hvordan kan det ha seg at hvaler ofte strander på kysten, noen ganger mange samtidig?

Strandede hvaler er et mysterium

Hvalstrandinger er et av zoologiens store mysterier.

Det er en gåte hvorfor tilsynelatende sunne hvaler strander igjen og igjen på kyster rundt om i verden. Dessuten skjer det ofte flere ganger etter at redningsfolk har klart å trekke hvalene til havs igjen.

Myk sandbunn kan forvirre hvalene

Noen forskere mener at det har noe å gjøre med utformingen av kystlinjen. Hvaler orienterer seg ved hjelp av ekkolokalisering. En myk sandbunn sender ikke mye ekko tilbake, og det kan innebære at hvalene mister orienteringen.

Noen av de mest utsatte kyststrekningene ligger også ved havområder med myk sandbunn, det gjelder for eksempel vestkysten av Jylland, der det har strandet mange hvaler i tidens løp.

Strandede grindhvaler
© Shutterstock

Rekordmange grindhvaler strander ved kysten av Australia

470 grindhvaler er strandet på den tasmanske vestkysten. Og selv om den australske øya ofte opplever strandede hvaler, blir forskere forbløffet av omfanget. Det er det største antallet strandede hvaler i moderne tid.

Myndighetene fant i første omgang 270 strandede hvaler mandag 21. september. Dagen etter fant et helikopter ytterligere 200 hvaler 10 kilometer unna.

Ifølge meldinger er mange av hvalene døde, inkludert mesteparten av de hvalene som ble funnet senere.

En omfattende redningsaksjon er iverksatt for å få de overlevende grindhvalene tilbake til havet, men det kan ta flere dager. Særlig siden mange av de hvalene som har blitt hjulpet ut i vannet igjen, har strandet på nytt.

Været i området er preget av regn og kulde, noe som kan hjelpe hvalene med å overleve. Men værforholdene kan også sinke redningsarbeidet.

Strandede hvaler kobles til sonar

Forskere vet fortsatt ikke hvorfor så mange grindhvaler er strandet i Australia. Men de har kanskje funnet årsaken til andre massestrandinger i løpet av året.

Flere nebbhvaler er strandet i ulike land, og nå undersøker forskere fra Zoological Society of London om det kan skyldes militær bruk av sonar.

Tidligere obduksjoner av nebbhvaler har avslørt at hvalene hadde karakteristiske nitrogenbobler i vevet, noe som indikerer dykkersyke.

Det gir blant annet smerter og lammelser, og tilstanden er livsfarlig for både mennesker og dyr.

Nebbhvaler har for vane å dykke dypt, men de vet også hvordan de skal stige opp til overflaten igjen. Men den mekanismen kan, ifølge forskerne, bli satt ut av funksjon hvis hvalene forstyrres av sonar.

Derfor begynner de å stige for raskt opp av dypet, og dykkersyken gjør dem deretter så desorientert at de strander.

Hvaler strander igjen og igjen

At hvalene ofte snur om og svømmer rett inn på stranden igjen, skyldes kanskje at de reagerer på nødrop medlemmer av flokken som fortsatt er strandet.

Andre mener at hvalene får et nervøst sammenbrudd når orienteringsevnen er brutt sammen, mens andre igjen har foreslått kollektivt selvmord. Sannsynligvis skyldes fenomenet en kombinasjon av faktorer.