Hvilket dyr er alle tiders største?

Hvilket dyr er det største som noen gang har levd på kloden? Min bror påstår at det er en dinosaur. Men jeg mener det er en blåhval.

Blåhval på vei mot havets overflate
© Shutterstock

Blåhvalen er uten sammenlikning Jordens største dyr. Selv ikke fortidens kjempeøgler, dinosaurene, kan måle seg med den. En av de største dinosaurene som levde på land, sauropoden Argentinosaurus, veide til sammenlikning bare cirka 81 tonn, eller litt over halvparten av vekten til en voksen blåhval.

Den største blåhvalen som noen gang er registrert, var en hunn som målte 33,58 meter fra snutespiss til hale. Den tyngste var en annen hunn som var nesten seks meter kortere, men som veide ikke mindre enn 190 tonn – og det tilsvarer vekten av hele 38 elefanter. Ved fødselen, som skjer etter 10–11 måneders drektighet, er ungen syv meter lang og veier to–tre tonn.

Det første halvåret legger den på seg gjennomsnittlig 80 kilo om dagen, og i syvmånedersalderen har den vokst til omtrent 16 meters lengde. Når den vokser så fort, skyldes det i høy grad en uhyre næringsrik morsmelk, som inneholder 36 prosent fett og 13 prosent protein. Det trengs da også en del næring for å produsere så kraftig melk – en voksen blåhval spiser vanligvis to til tre tonn plankton om dagen.

Hos en voksen blåhval er alt enormt. Tungen, som den presser vannet ut av munnen med når de store planktonmengdene skal filtreres fra, er på størrelse med en personbil. Hjertet veier bortimot et tonn, og hvis man skulle få lyst til å ta en svømmetur i hvalens hovedpulsåre, er det – i hvert fall i teorien – godt mulig å gjøre det.