Hvordan kan blåhvalene leve av krill?

Jeg lurer veldig på hvordan et så stort dyr som blåhvalen kan leve av ørsmå krill. Blir den noen gang mett?

whale krill NO

Krill er et rekelignende krepsdyr, og selv de største artene blir ikke mer enn syv centimeter lange. Når blåhvalen, historiens aller største dyr, likevel klarer seg med krill, skyldes det at krillen lever i kilometerlange formasjoner, og at blåhvalen har utviklet en meget effektiv måte å fange den på.

Supereffektiv blåhval

Forskere anslår at visse krillarter opptrer i en tetthet på opptil 770 000 individer per kubikkmeter sjøvann. Den raffinerte fangstmetoden skaffer blåhvalen over to tonn krill, noe som gir den tusen ganger mer energi enn den bruker på fangsten.

Krill ca. 7 cm

Blåhvalens høye effektivitet er blant årsakene til at hvalene har utviklet seg til å bli over 30 meter lange med en kroppsvekt på over 150 tonn.

Mange forskere mener at blåhvalen finner de enorme krillformasjonene ved hjelp av ekkolokalisering. Når byttet er påvist, svømmer hvalen med stor fart inn i formasjonen der den lynraskt åpner munnen. Det oppstår et undertrykk, og krillen strømmer inn i gapet.

Blåhvalen skaper undertrykk i vannet

Når blåhvalen jakter, svømmer den raskt inn i en krillstim. Der skaper hvalen et undertrykk med kjevene, slik at vann og krill fosser inn i gapet.

  1. Hvalen svømmer med stor fart inn i en krillformasjon.

  2. Munnen med opptil fem meter lange kjever åpnes lynraskt og skaper et undertrykk i vannet.

  3. Omkring 80 m3 krillholdig vann fosser inn i gapet, som kan utvides som en elastisk sekk.

  4. Når munnen er full, lukkes underkjeven igjen med høy fart.

  5. Hvalen filtrerer vannet for krill med både bardene og tungen.