Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dolphins playing with men in boat
Dyr - Hvaler

Hvorfor hopper delfinene foran båter?

Delfiner elsker å ri på bølgene. De gjør det trolig fordi det er morsomt.

Det er en kjent sak at delfiner liker å ri på bølgene. Det har man observert langs mange kyster i verden der det av naturlige årsaker oppstår høye bølger. Ofte legger delfinene seg også i bølgene som skapes av båter og skip i fart, og de forfølger gjerne også småbåter og svømmer og hopper ved siden av fartøyene.

Årsaken til atferden er sannsynligvis rett og slett den at delfinene synes det er morsomt. Kanskje gir det også et fysisk velbehag å kjenne at vannet og bølgene stryker langs kroppen. Delfinenes hud er nemlig utstyrt med mange nerveceller og små blodkar og er svært følsom overfor berøring. Dette ser vi blant annet i delfinenes nære sosiale liv der de ofte har kroppskontakt med hverandre, for eksempel gjennom små berøringer med finnene når de svømmer ved siden av hverandre i vannet.

Lik andre sosiale pattedyr med høy intelligens, for eksempel hunder og elefanter, er delfinene tilsynelatende svært lekne. De leker hele livet, men i særlig grad når de er unge. Leken har en rasjonell hensikt, for den utvikler den motoriske ferdigheten og styrker de sosiale båndene i flokken. Men zoologene mener at leken også kan være bare en lek fordi den gir glede og nytelse.

Lekenheten kombinert med stor grad av nysgjerrighet gjør at delfinene ofte beveger seg temmelig nær menneskene. Se delfinene leke seg i videoen nedenfor.

Les også:

Solformørkelse

Opplev en solformørkelse på 1. klasse

6 minutter
Psykologi

Her er opskriften på en seriemorder

15 minutter
Sex

6 ting du ikke visste om orgasme

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul