Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva bruker narhvalen støttannen til?

Er narhvalens imponerende støttann et våpen, eller har den en annen funksjon?

Shutterstock

Støttannen har lenge vært et evolusjonært mysterium, og det er lansert mange teorier om hvilken funksjon den har. Ny forskning viser imidlertid at støttannen er et superfølsomt sanseorgan som kan samle inn verdifull informasjon om forholdene i vannet. Forskere ved Harvard School of Dental Medicine i USA har undersøkt støttennene med et elektronmikroskop og oppdaget at de er fullspekket med omkring 10 millioner nervetråder som går fra tannens indre og ut til overflaten. Takket være disse nervene kan narhvalen registrere selv bitte små variasjoner i vanntemperaturen, trykket og – viktigst av alt – konsentrasjonen av partikler på forskjellige dyp.

Nettopp evnen til å registrere partikler gjør at narhvalen kan oppfatte saltinnholdet i vannet, noe som trolig hjelper den til å overleve i det iskalde arktiske miljøet. Dessuten kan den lokalisere partikler som er karakteristiske for de fiskene som er narhvalens mat. Oppdagelsen er kanskje også nøkkelen til et annet mysterium. Forskerne har lenge visst at narhvalene gnukker eller slår støttennene mot hverandre. Men mens man hittil har ment at de fektet for å avgjøre konflikter, foreslår Harvard-forskerne nå at ettersom støttannen er så følsom, dreier det seg kanskje om en ukjent form for kommunikasjon.

Les også:

Overlevelse

Naturens kjemper går amok

2 minutter
Matvarer

Trikset som gjør dårlig vin god

4 minutter
Sex

INTIMSONEN: Få vitenskapens 7 råd til bedre sex

12 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul