Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvaler

knølhval - hvaler

Hvaler er havets giganter

Verdens største hval er blåhvalen, som også rangerer som det nest største dyret på kloden noen gang. Blåhvalen er nemlig bare overgått av ichthyosauren som levde for 240 millioner år siden. Blant blåhvaler er hunnen generelt større enn hannen og kan bli opptil 33–34 meter lang og veie opp mot 180 tonn. Det finnes mange ulike hvalarter, som hver og en lever i ulike deler av verden. I Norge kan du oppleve spekkhoggere i Lofoten, mens du på Island har stor sjanse for å oppleve vågehvaler. I Danmark kan du være heldig å se den lille hvalen nise, og i arktiske farvann kan du møte en hvithval. Store hvaler som knølhvaler og blåhvaler kan du oppdage i områder som California, Sør-Afrika og New Zealand.

blåhval

Hvalarter blir delt opp i to kategorier – bardehvaler og tannhvaler. Det finnes elleve hvalarter i kategorien bardehvaler, blant annet blåhvaler og knølhvaler. Bardehvaler har ikke tenner, men derimot såkalte barder, derav navnet. Bardene består av hundrevis av parallelle hornplater og brukes til å filtrere småfisk og krepsdyr fra sjøvannet. I motsetning til gruppen av bardehvaler er det hele 70 arter i kategorien tannhvaler, blant annet narhvalen, spermhvalen og spekkhoggere.

Spekkhugger jakter på sjøløver.

Det er stor forskjell på hva de ulike hvalene spiser. Bardehvaler spiser krill og små stimfisker, mens tannhvaler lever av større fisk og blekkspruter. Spekkhoggere har en mer utvidet meny, som består av blant annet seler, haier, sjøkuer og havfugler. Den største tannhvalen, spermhvalen, holder seg derimot til fisk og blekkspruter.

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul