nb_u04 whale

Havets dyr unngår massedød

Mens 500 dyrearter siden 1500-tallet har måttet bøte med livet på landjorden, har havdyrene hittil vært skånet, viser ny undersøkelse.

22. januar 2015 av Carsten Nymann

En gledelig nyhet med bitter ettersmak.

Slik kan en ny stor rapport fra et internasjonalt forskerlag om levevilkårene i verdenshavene best betegnes.

Rapporten, som er offentliggjort i tidsskriftet Science, konkluderer med at mens 500 dyrearter på landjorden har forsvunnet de seneste 500 årene, er antallet i havet bare 15.

Havdyr har levd i fred

Årsaken er i følge forskerne at mens den industrielle revolusjonen stormet over landdyrenes leveområder, har havdyrene kunnet leve i relativ fred.

Fiskere og hvalfangere har i mesteparten av perioden bare hatt mindre skip som har måttet holde seg til kystnære farvann.

Men forskerne advarer samtidig om at vi nå er i gang med å gjenta den industrielle revolusjonen til havs.

Fisker fra helikoptre

Fabrikkskip, tunfiskfarmer, rekefabrikker og gruvedrift på havbunnen er noen av de moderne truslene som forskerne nevner.

Men også konvensjonelt fiske har utviklet seg, og forskerne nevner eksempler på fiske fra helikopter, satellittledede supertrålere og gigantiske garn og liner.

Klimaendringer største trussel

Forskerne foreslår å frede store områder av verdenshavene som en form for reservater der fiske og industriell utvikling er forbudt.

Initiativene kan likevel ikke hjelpe den kanskje største trusselen mot havene som, i følge forskerne, er globale klimaendringer som får havtemperaturen til å stige.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: