Shutterstock

Omsorg for ungene ga hvithaien suksess

For første gang har forskere funnet en forhistorisk barnehage der hvithaien oppfostret ungene sine for millioner av år siden.

Hvithaien er verdens største rovfisk og fryktinngytende for både byttedyr og de menneskene som bader der den holder til.

Men som art er den sårbar. Hvis bestanden faller, tar det lang tid å gjenopprette den fordi hunnen bare får om lag ti unger av gangen, og fordi hunnene i det nye kullet først blir kjønnsmodne når de er omkring 33 år.

Passer unger på grunt vann

Til gjengjeld passer moren godt på ungene. De oppfostres i en slags barnehager på grunt vann, der de voksne haiene kan beskytte dem mot andre rovdyr.

Biologene kjenner til flere barnehager spredt utover verdenskartet, men nå har de for første gang klart å finne en som er millioner av år gammel.

To–fem millioner år gamle tenner utenfor Coquimbo ved kysten av Chile viser at hvithaien har oppfostret ungene sine i dette området.

© Jaime Villafañia/Juergen Kriwet

Forskere fra Universitetet i Wien lokaliserte den ved å gjennomgå funn av haitenner utenfor kysten av Sør-Amerika.

Tenner er de eneste sporene

Haien er en bruskfisk, så den etterlater ikke andre fossile spor enn tennene sine. Men tennenes størrelse var nok til at forskerne kunne fastslå at det i et bestemt område som kalles Coquimbo ved kysten av Chile har vært en haibarnehage i perioden fra for fem til for to millioner år siden.

En fullvoksen hvithai er fryktinngytende. Men ungene kan lett ende som bytte for andre rovfisker.

© Shutterstock

I dette området fant forskerne nesten utelukkende tenner fra veldig små hvithaier. Funnene andre steder viser at hvithaien har levd langs det meste av vestkysten, men her var det snakk om tenåringer eller voksne og kjønnsmodne individer.

Temperaturen er avgjørende

Funnet av den forhistoriske barnehagen viser at hvithaiens yngelpleie sannsynligvis har en stor del av æren for at den har overlevd som art i minst 16 millioner år.

© Shutterstock

3 fakta om hvithaien

Størrelse: Hos hvithaien er det hunnen som blir størst, helt opptil seks meter. Hannen blir om lag fire meter.
Alder: Hvithaien kan bli over 70 år gammel. Det gjør den til en av verdens lengstlevende bruskfisker.
Utbredelse: Haien lever overalt hvor temperaturen er 12–24 °C. Den står bak flest haiangrep på mennesker.

Forskerne mener at vanntemperaturen er avgjørende for hvor haiene velger å oppfostre ungene. Derfor er det viktig å sikre egnede steder til barnehagene – også når havtemperaturen stiger på grunn av drivhuseffekten.