Hammerhaj var en brudge

Myte om dansk hammerhai grundig punktert

I avisartikler, bøker og på Internett kan man lese om en hammerhai som i 1937 sensasjonelt forvillet seg inn i danske farvann og havnet i et garn. Problemet med historien er at den ikke er sann.

24. april 2015

Hammerhaien lever normalt i tropiske farvann, og derfor var det litt av en sensasjon da en fisker 13. oktober 1937 halte opp en 4,5 meter lang hammerhai med garnet.

Haien, som fortsatt var i live, var gigantisk i forhold til hva fiskerne på stedet noensinne hadde sett, og raskt gikk ryktet om at det var fanget en hammerhai utenfor Nord-Sjælland.

Siden er anekdoten blitt gjentatt, og i dag fremstår den som en ubestridt sannhet.

Hvis ikke hammerhai – hva da?

75 år etter gikk Zoologisk Museums vitenskapelige medarbeider, Henrik Carl, i forbindelse med utarbeidingen av et dansk fiskeatlas, gjennom arkivene på museet. I en brevsamling dukket det opp et fotografi som avbildet den etter hvert så berømte hammerhaien.

Selv om bildet var tatt fra en vanskelig vinkel, og haien på tidspunktet for fotograferingen var halvråtten, var det likevel ingen tvil om at haien på bildet ikke var en hammerhai, men derimot en fredelig brugde, som med jevne mellomrom legger veien gjennom danske farvann.

Brugden var ukjent før 1940-årene

Hvordan kunne myten om hammerhaien oppstå? Henrik Carls teori er at fordi det i 1937 bare var registrert to fangster av brugde i Danmark, og det til og med i Skagen – langt unna Nord-Sjælland – kjente fiskerne på stedet ikke til den. Kanskje antok de at den spisse nesen til brugden måtte være hammerhaiens hodeforlengelse.

Fisken ble ikke tatt vare på, men kastet ut igjen da den begynte å råtne. Derfor ble den aldri undersøkt av en marinbiolog som trolig kunne ha korrigert feiltagelsen med en gang.

Bildet ble riktignok sendt til Zoologisk Museum som ba om tillatelse til å undersøke selve fisken, men fordi den var kastet ut, måtte den ansvarlige biologen stole på fiskernes beskrivelse.

Det var først i 1940-årene at brugden ble en hyppig gjest i danske farvann, og trolig først da at danske marinbiologer ble fortrolige med brugdens egenskaper.

Video: Se en brugde

Her er en 4 meter lang brugde filmet ved Lofoten i 1990.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: