Shutterstock
Megalodon - verdens største haj

Megalodon jaktet på store neser

Hvalkranier med voldsomme bitemerker avslører at spermhvalen var et yndet måltid for havets store jeger.

En 18 meter lang og 50 tonn tung kjempe som patruljerte selv de mørkeste avkrokene av verdenshavene for millioner av år siden.

Fortidshaien megalodon er den største haien som noen gang har bebodd kloden.

Og selv om forsteinede knokler har gitt forskerne mye mer kunnskap om den forhistoriske kjøtteteren, dukker nye detaljer fortsatt opp.

Nå har et internasjonalt team av forskere gjennomgått bitemerker på en rekke sju millioner år gamle kranier fra utdødde hvaler og oppdaget at kjempehaien hadde en livrett med høyt fettinnhold: spermhvalens nese.

Megalodons størrelse
© Oliver E. Demuth

Slik så megalodon ut

Verdens største nese inneholder masse olje

Spermhvalen er verdens største tannhval og er kjent for sin gigantiske snute, som kan veie opp mot 15 tonn.

Den store nesen består av et komplekst system av bindevev, luftganger og muskler og ikke minst 5000 liter såkalt spermasettolje som er avgjørende for hvalens lydproduksjon.

Og nettopp den næringsrike oljen var, mener forskerne, en ettertraktet snacks blant fortidens haier. Det avslører hvalkraniene som har bitemerker fra ulike haiarter, blant annet hvithaien og megalodon.

«Mange haier brukte spermhvalene som fettdepot», sier hovedforfatter for studien, paleontolog Aldo Benites-Palomino fra Universitetet i Zürich i Sveits. «I et enkelt kranium kunne vi se mellom fem og seks haiarter som hadde bitt i det samme området, noe som er helt utrolig», sier han til livescience.

Megalodon tænder i rækker

Megalodon var en voldsom jeger og hadde hele fem rader av tenner.

© Shutterstock

Kraniene i studien er samlet inn i det sørlige Peru og stammer fra den siste delen av den såkalte miocen-tiden, da kystområdene var samlingspunkt for en rekke havdyr.

I alt hadde seks av kraniene bitemerker, og forskjeller i bittenes størrelse og form gjorde det mulig å peke ut gjerningsmennene – blant annet altså også den største haien som noen gang har eksistert.