Shutterstock

Hvithaien er dyttet av tronen – spekkhoggeren er havets sanne hersker

Utenfor kysten av Sør-Afrika angripes hvithaier av spekkhoggere. De store hvalene går målrettet etter haienes energirike lever, og fjerner den med kirurgisk presisjon. Det har fått haiene til å flykte når en spekkhogger er i nærheten.

Med sylskarpe tenner og en vekt på over to tonn regjerer hvithaien verdenshavene fra sin plass på toppen av næringskjeden.

Men utenfor kysten av Sør-Afrika har et annet stort rovdyr vippet haien av tronen: spekkhoggeren.

Minst åtte kadavre fra hvithaier har siden mai 2017 skyld i land på kysten av Sør-Afrika – alle etter å ha vært i nærkontakt med den sorte og hvite hvalen.

Sju av hvithaiene hadde fått leveren sin fjernet og noen også hjertet. Og nå avslører en ny studie utgitt i juni 2022 at det antagelig er de samme to spekkhoggerne som står bak de åtte drapene – og kanskje til og med flere, siden det ikke er sikkert at kadavrene blir skylt på land.

Den nye studien bygger på data samlet inn fra 14 ulike hvithaier over fem og et halvt år. Og konklusjonen støtter teorien om at spekkhoggernes patruljering får hvithaiene til å forlate området.

«Vi ser ut til å være vitne til en storstilt unngåelsesstrategi akkurat som vi også ser det blant ville hunder i Serengeti i Tanzania når det er løver i området. Desto mer spekkhoggerne er i området, desto lengre holder hvithaiene se unna», forteller Alison Towner, som er biolog med ekspertise i hvithaier ved the Dyer Island Conservation Trust i en pressemelding.

Går etter leveren

Spekkhoggerne angriper med kirurgisk presisjon og går målrettet etter haienes lever. Resten av den døde fisken blir kassert.

Det skyldes at haiens lever er svært næringsrik.

Hai vs spekkhugger

Fysisk er spekkhoggeren overlegen. Og dessuten jakter hvalene i flokk.

© The Guardian

I motsetning til andre fisker har ikke haier – og andre bruskfisker som for eksempel rokker – noen svømmeblære med luft til å regulere oppdriften i vannet. I stedet har de en enorm lever, som er full av næringsrik olje.

Olje er lettere enn vann, og leveren sørger dermed for at haien ikke synker til bunns.

Lammer haiene

Leveren hos hvithaier er så stor at den utgjør over fem prosent av kroppsvekten. Den er spekket med vitaminer, og det har spekkhoggerne oppdaget.

Se spekkhoggere angripe en tigerhai i videoen under:

Hvalene torpederer haien med snutene sine, og lammer byttet midlertidig. Da biter hvalen hull inn til leveren og fjerner den.

Spekkhuggere får haier til å flykte

Med tiden har haiene lært at de skal frykte spekkhuggerne.

Marinbiologer fra Monterey Bay Aquarium har funnet ut at når spekkhuggere dukker opp på hvithaienes territorium, så fordufter haiene på få sekunder.

Ved hjelp av GPS-tagging av 165 hvithaier og 27 år med data for hvor spekkhuggere, haier og seler har holdt til, har de kunne følge dyrenes atferd.

Det viser seg at HVER ENESTE GANG en spekkhugger dukker opp i hvithaienes jaktområde, forsvinner haiene med det samme og holder seg unna i et helt år.

Det gjelder selv om spekkhuggerne bare er der i noen få minutter.

Hvithaiene svømmer ikke alltid langt vekk. Noen ganger flykter de bare i trygg avstand, slik at de holder se i nærheten av sine favorittbyttedyr, elefantsel, men noen ganger flykter de også ut til midten av Stillehavet.

Den gode nyheten for byttedyrene er imidlertid at de elefantselene som lever i området, får fred i helt år av gangen.