Med sylskarpe tenner og en vekt på over to tonn regjerer hvithaien verdenshavene fra sin plass på toppen av næringskjeden.
Men utenfor kysten av Sør-Afrika har et annet stort rovdyr vippet haien av tronen: spekkhoggeren.
Minst fem kadavre fra hvithaier har siden mai 2017 skyld i land på kysten av Sør-Afrika – alle etter å ha vært i nærkontakt med den sorte og hvite hvalen.
Går etter leveren
Spekkhoggerne angriper med kirurgisk presisjon og går målrettet etter haienes lever. Resten av den døde fisken blir kassert.
Det skyldes at haiens lever er svært næringsrik.
I motsetning til andre fisker har ikke haier – og andre bruskfisker som for eksempel rokker – noen svømmeblære med luft til å regulere oppdriften i vannet. I stedet har de en enorm lever, som er full av næringsrik olje.
Olje er lettere enn vann, og leveren sørger dermed for at haien ikke synker til bunns.
Lammer haiene
Leveren hos hvithaier er så stor at den utgjør over fem prosent av kroppsvekten. Den er spekket med vitaminer, og det har spekkhoggerne oppdaget.
Se spekkhoggere angripe en tigerhai i videoen under:
Hvalene torpederer haien med snutene sine, og lammer byttet midlertidig. Da biter hvalen hull inn til leveren og fjerner den.
Spekkhuggere får haier til å flykte
Med tiden har haiene lært at de skal frykte spekkhuggerne.
Marinbiologer fra Monterey Bay Aquarium har funnet ut at når spekkhuggere dukker opp på hvithaienes territorium, så fordufter haiene på få sekunder.
Ved hjelp av GPS-tagging av 165 hvithaier og 27 år med data for hvor spekkhuggere, haier og seler har holdt til, har de kunne følge dyrenes atferd.
Det viser seg at HVER ENESTE GANG en spekkhugger dukker opp i hvithaienes jaktområde, forsvinner haiene med det samme og holder seg unna i et helt år.
Det gjelder selv om spekkhuggerne bare er der i noen få minutter.
Hvithaiene svømmer ikke alltid langt vekk. Noen ganger flykter de bare i trygg avstand, slik at de holder se i nærheten av sine favorittbyttedyr, elefantsel, men noen ganger flykter de også ut til midten av Stillehavet.
Den gode nyheten for byttedyrene er imidlertid at de elefantselene som lever i området, får fred i helt år av gangen.