Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Haier fra A–Z: Lær mer om haier

De fleste av oss kan kjapt nevne navnet på et par haiarter. Typisk vil det være haier som hvithai, hammerhai og hvalhai. Men det finnes massevis av andre fascinerende haier.

Shutterstock

Fra hvithai til hvalhai: Guide til kjente og mindre kjente haiarter

Hva er verdens farligste hai? Hva er verdens største hai? Og er en sitronhai virkelig gul?

Haier er fascinerende, og verdenshavene er hjemsted for over 500 forskjellige arter av haier. Bare en brøkdel av dem er farlige for mennesker, og en del av dem er så sjeldne at de ikke har et norsk navn.

Nedenfor kan du lese om en rekke mer eller mindre kjente haier.

Hvithai: Hvithaien dreper flest mennesker

Helt i toppen av næringskjeden holder den store hvithaien til. Med god grunn er den fryktet av mennesker. En fullvoksen hvithai er rundt seks meter lang og har et gap på én meter, som er fullt av sagtakkede sylspisse tenner.

Hvithai. Når hvithaiens drabelige tenner brekker, vokser det frem nye. I løpet av levetiden kan hvithaien derfor ha flere tusen tenner.

Den store hvithaien har mange menneskeliv på samvittigheten, men faktisk er den ikke spesielt glad i å spise oss. Når mennesker blir angrepet av en hvithai, er det ofte fordi haien har tatt feil av oss og en sel.

Den store hvithaien lever i de fleste farvann som ikke er for kalde, og vil helst ha temperaturer over 12 grader. Men en gang imellom kan en hvithai godt forville seg nordover til kjøligere farvann.

6 meter. Så lang var den hvithaien et team av dykkere møtte ved kysten av Hawaii nylig. Med sin imponerende lengde og en vekt på cirka 2,5 tonn er det en av de største hvithaier forskere noen gang har sett.

© Ritzau/ Scanpix

Hvalhai: Verdens største hai

Verdens største hai er også verdens største fisk og er generelt en rolig kjempe. Hvalhaien lever av plankton og småfisk, som den filtrerer gjennom den enorme munnen. En hvalhai kan bli 14 meter lang og veie opp mot 30 tonn. De lever i tropiske farvann og kan bli 70 år gamle.

Hvalhai. Den snille kjempen

På grunn av det rolige gemyttet er det blitt en turistattraksjon å dykke med verdens største hai. Det blir arrangert turer der det er mulig å hekte seg på en svømmende hvalhai og bli trukket av den enorme haien. Slik praksis blir imidlertid frarådet av haiforskere, som mener at hvalhaiene tar skade av det.

Hammerhai: Hai har øynene på siden av hodet

Egentlig er det ikke en haiart som heter hammerhai. Hammerhai er en familie av haier, og det finnes ni forskjellige arter.

De minste hammerhaiene er mindre enn én meter lange når de er fullvoksne, mens de største – den store hammerhaien – blir rundt seks meter lang og kan være farlig for mennesker.

Hammerhaiens spesielle hodeform var inntil nylig en gåte.

Det har vært en gåte hvorfor hammerhaier ser ut som de gjør. Men det har vist seg at de utstående øynene gir dem bedre sikt, og de kan se i alle retninger. Hammerhaien har også en økt elektromotorisk sans takket være det brede snuteskaftet. Den eletromotoriske sansen gjør dyret i stand til å fornemme bevegelser fra byttedyr.

Oksehai: Liten, oversett og angrepslysten hai

Sammen med hvithai og tigerhai er oksehaien en av de tre haiartene som oftest angriper mennesker. Oksehaien blir opptil 2,5 meter og er tettbygd, nesten tykk. Den er en av få haier som både kan leve i salt- og ferskvann.

Oksehaien lever også vanligvis på grunt vann, og derfor kommer den ofte i kontakt med mennesker.

På Internett er det historier om at oksehaien er det dyret i verden som produserer mest testosteron, og derfor er oksehaien favorittmat for kroppsbyggere. Historien er imidlertid en skrøne som stammer fra dataspillet GTA, der en figur påstår at musklene hans har vokst etter å ha tatt testosteron fra en oksehai.

Tigerhai dreper nest flest

En tigerhai kan bli opptil 4,5 meter og er den femte største haiarten. Haien har et mønster på skinnet som minner om tigerstriper – derav navnet tigerhai.

Tigerhai har i alt drept 28 personer gjennom årene, noe som gjør den til verdens nest farligste hai – bare overgått av hvithaien.

Tigerhai. Tigerstripene er tydeligst på unge haier og blekner med alderen.

For den innfødte befolkningen på Hawaii blir en tigerhai oppfattet som hellig. De tillegges spesielle evner, som f.eks. et fantastisk magisk syn. Troen har kanskje sin årsak i at en tigerhaien primært jager om natten.

Håbrann: Nordens truede rovfisk

Håbrannen lever i kaldere farvann, som ved kysten utenfor Norge.

En håbrann ser bisk ut og kan bli opptil 3,5 meter lang, men er ikke farlig for mennesker. Håbrannen lever av småfisk som sild og makrell, og de er truet av utryddelse og er derfor fredet i hele EU.

Sitronhai. Et gult og yndet trofé for sportsfiskere.

Sitronhai – den mest undersøkte haien

Med sin gulaktige farge er sitronhaien eminent til å kamuflere seg på tropisk sandbunn. Den gule haien kan bli litt over 3 meter og lever primært i Karibia.

Sitronhaiene er en av haiartene vi vet mest om. Det skyldes en amerikansk haiforsker som har nærstudert fisken siden midten av 1960-årene.

Kjøtt fra sitronhai blir ansett som delikatesse i mange kulturer, og skinnet blir brukt til lær. Derfor er det en fisk som mange sportsfiskere håper å få på kroken.

Ballonghai: Liten og oppblåst hai

Med sin mønstrede kropp og et svært ”snilt” utseende har ikke ballonghaien umiddelbart et ytre som forbindes med haier. Den tilhører gruppen av kattehaier, som har det best på havbunnen.

En ballonghai kan bli opptil én meter lang og lever langs den amerikanske Stillehavskysten.

En ballonghai har mange fiender, og blant annet seler og større haier vil gjerne spise ballonghaien. For å beskytte seg mot sine fiender gjemmer haien seg under klipper, putter halen i munnen og blåser seg opp til dobbel størrelse. På den måten er den vanskelig å få ut, og den særegne teknikken har gitt den navn.

Ballonghai. Ikke nettopp noen skjønnhet – men til gjengjeld har den et effektivt forsvarssystem.

Kragehai: Ålelignende hai lever i dypet

Kragehai er en ålelignende hai som har det best på svært dypt vann. Når mennesker ser den, er det derfor oftest i død tilstand etter at den er skylt opp på stranden. Bare få ganger har en kragehai gått i fiskernes garn.

Av samme grunn er haien ikke farlig for mennesker – med unntak av forskere som under obduksjon skjærer seg på de sylspisse, nålelignende tennene.

Les også:

Sykdommer

Spanskesyken og korona: Her er det de avgjørende forskjellene

13 minutter
Medisinsk teknologi

GODE NYHETER I EN KRISETID: Universell influensavaksine kan være på vei

2 minutter
Insekter

Verdens sterkeste dyr lever av lort

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul