Shutterstock
Haiarter

Haiarter fra A–Z: Lær mer om Haiarter

De fleste av oss kan kjapt nevne navnet på et par haiarter. Typisk vil det være haier som hvithai, hammerhai og hvalhai. Men det finnes massevis av andre fascinerende haiarter.

Fra hvithai til hvalhai: Guide til kjente og mindre kjente haiarter

Hva er verdens farligste haiart? Hva er verdens største haiart? Og er en sitronhai virkelig gul?

Haier er fascinerende, og verdenshavene er hjemsted for over 500 forskjellige haiarter. Bare en brøkdel av dem er farlige for mennesker, og en del av dem er så sjeldne at de ikke har et norsk navn.

Nedenfor kan du lese om en rekke mer eller mindre kjente haiarter.

Hvithai: Hvithaien dreper flest mennesker

Haiart: hvithai

Når hvithaiens drabelige tenner brekker, vokser det frem nye. I løpet av levetiden kan hvithaien derfor ha flere tusen tenner

© Shutterstock

Helt i toppen av næringskjeden holder den store hvithaien til. Med god grunn er haiarten fryktet av mennesker. En fullvoksen hvithai er rundt seks meter lang og har et gap på én meter, som er fullt av sagtakkede sylspisse tenner.

Den store hvithaien har mange menneskeliv på samvittigheten, men faktisk er den ikke spesielt glad i å spise oss. Når mennesker blir angrepet av en hvithai, er det ofte fordi haien har tatt feil av oss og en sel.

Den store hvithaien lever i de fleste farvann som ikke er for kalde, og vil helst ha temperaturer over 12 grader. Men en gang imellom kan en hvithai godt forville seg nordover til kjøligere farvann.

Video: Se den enorme hvithaien Deep Blue

6 meter. Så lang var den hvithaien et team av dykkere møtte ved kysten av Hawaii i 2019. Med sin imponerende lengde og en vekt på cirka 2,5 tonn er haien, som kalles Deep Blue, en av de største hvithaier forskere noen gang har sett.

Hvalhai: Verdens største hai

Haiart: hvalhai

Hvalhaien er den største haiarten og havets milde kjempe.

© Shutterstock

Verdens største nålevende haiart er også verdens største fisk og er generelt en rolig kjempe. Hvalhaien lever av plankton og småfisk, som den filtrerer gjennom den enorme munnen. En hvalhai kan bli 14 meter lang og veie opp mot 30 tonn. De lever i tropiske farvann og kan bli 70 år gamle.

På grunn av det rolige gemyttet er det blitt en turistattraksjon å dykke med verdens største haiart. Det blir arrangert turer der det er mulig å hekte seg på en svømmende hvalhai og bli trukket av den enorme haien. Slik praksis blir imidlertid frarådet av haiforskere, som mener at hvalhaiene tar skade av det.

Hammerhai: Hai har øynene på siden av hodet

Haiart Hammerhai

Hammerhaiens spesielle hodeform var inntil nylig en gåte

© Shutterstock

Egentlig er det ikke en haiart som heter hammerhai. Hammerhai er en familie av haier, og det finnes ni forskjellige arter.

De minste hammerhaiene er mindre enn én meter lange når de er fullvoksne, mens de største – den store hammerhaien – blir rundt seks meter lang og kan være farlig for mennesker.

Det har vært en gåte hvorfor hammerhaier ser ut som de gjør. Men det har vist seg at de utstående øynene gir dem bedre sikt, og de kan se i alle retninger. Hammerhaien har også en økt elektromotorisk sans takket være det brede snuteskaftet.

Den eletromotoriske sansen gjør haiarten i stand til å fornemme bevegelser fra byttedyr.

Oksehai: Liten, oversett og angrepslysten haiart

Haiart: oksehai

Oksehaien er en kompakt hai. Men la deg ikke lure av den butte kroppen - oksehaien er en av tre haiarter som oftest angriper mennesker.

© Shutterstock

Sammen med hvithai og tigerhai er oksehaien en av de tre haiartene som oftest angriper mennesker. Oksehaien blir opptil 2,5 meter og er tettbygd, nesten tykk. Den er en av få haiarter som både kan leve i salt- og ferskvann.

Oksehaien lever også vanligvis på grunt vann, og derfor kommer den ofte i kontakt med mennesker.

På Internett er det historier om at oksehaien er det dyret i verden som produserer mest testosteron, og derfor er oksehaien favorittmat for kroppsbyggere. Historien er imidlertid en skrøne som stammer fra dataspillet GTA, der en figur påstår at musklene hans har vokst etter å ha tatt testosteron fra en oksehai.

Tigerhai dreper nest flest

Haiart tigerhai

Tigerhaiens stripete mønster er tydeligst på de unge haier og blekner med alderen.

© Shutterstock

En tigerhai kan bli opptil 4,5 meter og er den femte største haiarten. Haien har et mønster på skinnet som minner om tigerstriper – derav navnet tigerhai.

Tigerhai har i alt drept 28 personer gjennom årene, noe som gjør den til verdens nest farligste hai – bare overgått av hvithaien.

For den innfødte befolkningen på Hawaii blir en tigerhai oppfattet som hellig. Haiarten tillegges spesielle evner, som f.eks. et fantastisk magisk syn. Troen har kanskje sin årsak i at en tigerhaien primært jager om natten.

Håbrann: Nordens truede rovfisk

Håbrannen lever i kaldere farvann, som ved kysten utenfor Norge.

En håbrann ser bisk ut og kan bli opptil 3,5 meter lang, men er ikke farlig for mennesker. Håbrannen lever av småfisk som sild og makrell, og de er truet av utryddelse og er derfor fredet i hele EU.

Sitronhai – den mest undersøkte haien

Haiart: sitronhai

Den gulaktige sitronhaien angriper sjelden mennesker.

© Shutterstock

Med sin gulaktige farge er sitronhaien eminent til å kamuflere seg på tropisk sandbunn. Den gule haien kan bli litt over 3 meter og lever primært i Karibia.

Sitronhaiene er en av haiartene vi vet mest om. Det skyldes en amerikansk haiforsker som har nærstudert fisken siden midten av 1960-årene.

Kjøtt fra sitronhai blir ansett som delikatesse i mange kulturer, og skinnet blir brukt til lær. Derfor er det en haiarten som mange sportsfiskere håper å få på kroken.

Ballonghai: Liten og oppblåst hai

Med sin mønstrede kropp og et svært ”snilt” utseende har ikke ballonghaien umiddelbart et ytre som forbindes med haier. Den tilhører gruppen av kattehaier, som har det best på havbunnen.

En ballonghai kan bli opptil én meter lang og lever langs den amerikanske Stillehavskysten.

En ballonghai har mange fiender, og blant annet seler og større haier vil gjerne spise ballonghaien. For å beskytte seg mot sine fiender gjemmer haien seg under klipper, putter halen i munnen og blåser seg opp til dobbel størrelse. På den måten er den vanskelig å få ut, og den særegne teknikken har gitt den navn.

Kragehai: Ålelignende hai lever i dypet

Kravehaien er en av de mest bisarre haiartene i havet.

Kragehai er en ålelignende hai som har det best på svært dypt vann. Når mennesker ser den, er det derfor oftest i død tilstand etter at den er skylt opp på stranden. Bare få ganger har en kragehai gått i fiskernes garn.

Av samme grunn er haien ikke farlig for mennesker – med unntak av forskere som under obduksjon skjærer seg på de sylspisse, nålelignende tennene.

Seks fakta om haier

Hvor mange haiarter er det?

Man kjenner til 500 ulike haiarter i dag. Det er imidlertid vanskelig å si nøyaktig hvor mange haiarter det helt presist er i verdenen – forskerne oppdager nemlig jevnlig nye.

Er haier fisk?

Ja, alle haier er fisk fordi de puster med vann gjennom gjeller.

Er haier farlige?

Ja, de kan være farlige fordi de kan forveksle mennesker med byttedyr. Men årligt angriper haier i gjennomsnitt 83 mennesker, og 6 av disse omkommer.

Hvor lange kan haier bli?

Hvalhaien er verdens lengste nålevende haiart og kan bli opptil 14 meter lang.

Hva er verdens største hai?

Hvalhaien er også verdens største nålevende haiart og den kan veie opp mot 30 tonn.

Hvor mange tenner har en hvithai?

En hvithai har cirka 50 tenner fordelt på flere rekker. Men brekker en tann, kan den erstattes av en ny tann. Hvithai kan altså ha flere tusen tenner i løpet av sin levetid.