Martin Prochazkacz / Shutterstock
Hai Haiangrep

Haiangrep: Hvilken hai bør vi frykte mest?

Haiangrep fryktes av mange: Spesielt fryktet er hvithaien, som med sine sylspisse tenner lett kan rive av en arm. Men er hvithaien verdens farligste hai? Se hvilke haier som står bak flest haiangrep, og hvor de lever.

Det ene øyeblikket satt australieren Martin Kane trygt og sikkert i kajakken sin utenfor vestkysten av Australia. En venn satt i sin egen kajakk noen meter unna. I neste øyeblikk ble kajakken veltet med enorm kraft nedenfra, og Kane plasket plutselig rundt i vannet mens en hvithai var i gang med å fortære kajakken.

Haiangrep som lyn fra klar himmel

Kane har senere fortalt at han var sikker på at han skulle dø, da han falt i vannet. Angrepet kom som lyn fra klar himmel. Kanes venn kom imidlertid raskt til og fikk halt ham om bord i sin egen kajakk – og unna den vel 3 meter lange hvithaien.

Martin Kane slapp fra det voldsomme haiangrepet uten en skramme. Men på langt nær alle som blir utsatt for haiangrep, er så heldige.

Hva er verdens farligste hai?

Angrep fra hvithai er særlig fryktet. Med en lengde på opptil åtte meter, et gap på over én meter og flere rader sagtakkede tenner på 4 centimeter, kan den store haien lett bite et menneske over på midten eller rive av en arm eller et ben.

Den store hvithaien er en av havets mest fryktede drapsmaskiner – og det med god grunn. Haien er nemlig den arten som står for de fleste angrepene fra hai – tett fulgt av de aggressive haiartene tigerhai og oksehai.

hvithaien
© Af wildestanimal

I 2013 viste en oversikt over haiangrep at mennesker var blitt angrepet 279 ganger av hvithaier. Av dem var 78 med dødelig utgang. Til sammenligning har tigerhaien bare 28 menneskeliv på samvittigheten og oksehaien 26.

Det er likevel en del usikkerhet knyttet til statistikkene. Mange steder i verdens fattigere områder blir haiangrep ikke registrert. Og ofte går et haiangrep så raskt at verken offer eller vitner rekker å se hvilen hai det er snakk om.

Hvor i verden skjer det haiangrep?

Det finnes haier i Norge, men på våre breddegrader er det svært liten risiko for for å bli angrepet av en hai fordi de store haiene primært oppholder seg i varmere farvann. I Middelhavet kan vi derimot risikere støte på hvithai.

Vi skal imidlertid mye lenger sørover for å møte de to andre menneskeetende haiene, tigerhaien og oksehaien.

De siste årene er det flere ganger observert en stor, hvit hai som svømmer rundt utenfor sørkysten av Skottland og England. Et uvanlig sted for en hvithai.

Meldingerne er ikke offisielt bekreftet, men marinbiologene avviser ikke at det kan svømme eventyrlystne hvithaier omkring langt mot nord.

Det vil imidlertid snarere være snakk om enslige streifere enn en fast bestand av hvithaier. De store rovdyrene holder seg nemlig oftest til sine faste jaktmarker, f.eks. utenfor Sør-Afrika, Australia og USA.

© Universal Pictures

Haiangrep bunder i en misforståelse

I Haisommer og mange andre Hollywood-filmer blir hvithaien fremstilt som en drapsmaskin som angriper mennesker ofte og i fleng.

Men sannheten er at hvithaien som oftest ikke angriper mennesker bevisst, men fordi den feilaktig tror at svømmeren er et byttedyr, f.eks. en sel eller en sjøløve.

Flyulykker gir mange uregistrerte haiangrep

Den franske eventyreren og vitenskapsmannen Jacques Coustau mente at hvithaien ikke er den haien vi mennesker bør frykte mest. Ifølge ham er det den oseanske hvittipphaien som står bak flest haiangrepene på mennesker. De fleste av haiangrepene er bare aldri blitt registrert.

Hvittipphaien lever på dypt vann og kommer derfor sjelden i kontakt med mennesker. Men når et fly styrter, eller når et skip synker, er den raskt på pletten og kaster seg over det menneskelige buffetbordet.

Særlig under de to verdenskrigene, da mange skip ble senket og fly ble skutt ned over dypt vann, har den oseanske hvittipphaien hatt gode år. Da krysseren USS Indianapolis ble senket under annen verdenskrig, antas det at opp mot 80 besetningsmedlemmer ble spist av hvittipphai.