Forskere oppdager ny art av forhistorisk monsterhai

Den marerittframkallende fortidshaien megalodon hadde en hittil ukjent fetter. Det er konklusjonen fra et internasjonalt forskerteam etter funnet av flere enorme tenner forskjellige steder i verden.

Megalodon top

Et kjempelokomotiv med en munn full av slakterkniver, som patruljerte alle avkroker av verdenshavene på evig jakt etter ferskt blod.

Fortidshaien megalodon, den største haien som noen gang har eksistert på Jorden, brukes ofte som det ultimate bildet på skrekk og gru.

Og nå har et internasjonalt forskerteam ved blant annet DePaul University i Chicago nettopp oppdaget en hittil ukjent forhistorisk slektning til det beryktede monsteret takket være deler fra et imponerende tannsett.

Tenner funnet flere steder

De forhistoriske tennene er funnet i California, North Carolina, Peru og Japan. Foto: Kenshu Shimada.

Tennene er funnet fire forskjellige steder i verden og tilhørte ifølge forskerne en fortidshai med navnet Megalolamna paradoxodon.

Den største av tennnene måler 4,5 centimeter i lengden, noe som får forskerne til å beregne størrelsen på haien til mellom 3,7 og 7,2 meter.

Designet til å drepe

Få 10 raske fakta om megalodon.

Og selv om det er lang vei til den beryktede megalodonen, som etter sigende hadde en kampvekt som tilsvarte 18 fullvoksne hannelefanter, var det ifølge forskerne fremdeles god grunn til at svømme i en stor bue rundt M. paradoxodon da den herjet i verdenshavene for rundt 20 millioner år siden.

I det vitenskapelige tidsskriftet Historical Biology beskriver de hvordan framtennene på haien var perfekt designet til å rive i stykker byttet sitt, mens de bakerste tennene ble brukt til å skjære kjøttet.

Ifølge forskerne var livretten mellomstor fisk og andre haier.