Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Megalodon top
Dyr - Haier

Forskere oppdager ny art av forhistorisk monsterhai

Den marerittframkallende fortidshaien megalodon hadde en hittil ukjent fetter. Det er konklusjonen fra et internasjonalt forskerteam etter funnet av flere enorme tenner forskjellige steder i verden.

Et kjempelokomotiv med en munn full av slakterkniver, som patruljerte alle avkroker av verdenshavene på evig jakt etter ferskt blod.

Fortidshaien megalodon, den største haien som noen gang har eksistert på Jorden, brukes ofte som det ultimate bildet på skrekk og gru.

Og nå har et internasjonalt forskerteam ved blant annet DePaul University i Chicago nettopp oppdaget en hittil ukjent forhistorisk slektning til det beryktede monsteret takket være deler fra et imponerende tannsett.

Tenner funnet flere steder

De forhistoriske tennene er funnet i California, North Carolina, Peru og Japan. Foto: Kenshu Shimada.

Tennene er funnet fire forskjellige steder i verden og tilhørte ifølge forskerne en fortidshai med navnet Megalolamna paradoxodon.

Den største av tennnene måler 4,5 centimeter i lengden, noe som får forskerne til å beregne størrelsen på haien til mellom 3,7 og 7,2 meter.

Designet til å drepe

Få 10 raske fakta om megalodon.

Og selv om det er lang vei til den beryktede megalodonen, som etter sigende hadde en kampvekt som tilsvarte 18 fullvoksne hannelefanter, var det ifølge forskerne fremdeles god grunn til at svømme i en stor bue rundt M. paradoxodon da den herjet i verdenshavene for rundt 20 millioner år siden.

I det vitenskapelige tidsskriftet Historical Biology beskriver de hvordan framtennene på haien var perfekt designet til å rive i stykker byttet sitt, mens de bakerste tennene ble brukt til å skjære kjøttet.

Ifølge forskerne var livretten mellomstor fisk og andre haier.

Les også:

Haier

Møt Megalodon – den største haien noen gang

8 minutter
Haier

Dødelig hai skal redde liv

13 minutter
ghost shark
Haier

Sjelden spøkelseshai fanget på kamera

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul