Forskere avslører: Hvithaien har et overraskende kosthold

Havets konge har et helt annet jaktmønster enn forskerne trodde. Det er konklusjonen i en ny studie der australske forskere har analysert mageinnholdet fra en gruppe hvithaier og oppdaget at grøsserklisjeen om en haifinne som lurer i havoverflaten er langt fra virkeligheten.

Havets konge har et helt annet jaktmønster enn forskerne trodde. Det er konklusjonen i en ny studie der australske forskere har analysert mageinnholdet fra en gruppe hvithaier og oppdaget at grøsserklisjeen om en haifinne som lurer i havoverflaten er langt fra virkeligheten.

Shutterstock

En stor haifinne som sikksakker mellom bølgene, kan antagelig sette en støkk i de fleste.

Men skrekkbildet er i virkeligheten helt feil. Det er i hvert fall konklusjonen i en ny studie der forskere fra University of Sydney har undersøkt mageinnholdet på 40 unge hvithaier.

Og de detaljerte analysene avslører en ny, overraskende oppdagelse: Hvithaien finner mye mer av maten sin nede på havbunnen enn forskerne trodde:

– Stereotypen med en finne som ligger i havoverflaten når hvithaien er på jakt, er antagelig et ganske upresist bilde, sier forskningsleder Richard Grainger fra University of Sydney i en pressemelding.

En stor del av mageinnholdet fra de 40 unge hvithaiene var fisk fra den nederste delen av havet. Her ser vi forskningsleder Richard Grainger i gang med sin studie.

© University of Sydney

Havets dødelige jeger lusker i havbunnen

Forskerne analyserte fordøyde måltider fra 40 unge hvithaier av arten Carcharodon carcharias.

Og her oppdaget forskerne at haienes måltider gjennomsnittlig består av:

  • 32 prosent fisk fra midten av havet, som blant annet den østautralske laksen
  • 17,4 prosent fisk fra bunnen av havet, som for eksempel de såkalte stjernekikkerne
  • 14,9 prosent rokker – som også holder til ved havbunnen
  • 5 prosent såkalte revfisk

Resten av mageinnholdet var en blanding av blekkspruter, andre haier og uidentifiserbare fisker. Funnet indikerer ifølge forskerne at hvithaien må bruke en stor del av sin tid på å jakte like over havbunnen. Langt mer enn forskerne trodde.

Samtidig avslørte analysen at de største av haiene har en tendens til å innta mer fett – antagelig for å samle nok energi til sine lange reiser.

GJENOPPLEV BILDENE: Dykker støter på gigantisk hvithai

En av verdens største hvithaier dukket i begynnelsen av 2018 plutselig fram fra dypet utenfor Hawaii og tilbrakte en dag sammen med en gruppe fridykkere.

Gjenopplev de fantastiske bildene av den seks meter lange og 2,5 tonn tunge hvithaien Haole Girl utenfor øya Oahu.

Skal redde kongen av havet

Den detaljerte studien er den første som er foretatt av mageinnholdet fra hvithaier utenfor den australske østkysten.

Og selv om forskerne understreker at det er behov for ytterligere studier for å klarlegge atferden til den enorme bruskfisken, mener de at oppdagelsen er et viktig skritt i retning av å forstå og beskytte en av kongene i havets næringskjede.

– Ved å forstå det kryptiske rovdyrets bevegelsesmønster og matinntak, kan vi også bedre forstå hvordan vi kan unngå konflikter mellom mennesker og hvithaier og dermed også beskytte dem, mener forskningsleder Richard Grainger.