Spøkelsesfisk er havets beste dykker
En fisk er observert på 8178 meters dyp i Marianegropen. Nå har den offisielt fått tittelen som den fisken som lever dypest nede.

En fisk er observert på 8.178 meters dyp i Marianegropen. Nå har den offisielt fått tittelen som den fisken som lever dypest nede.
Den er bare så lang som et par sigarer, og den har en hud som er så tynn at vi kan se leveren utenfra. Denne fisken ser ikke så veldig hardfør ut, men den kan motstå det enorme trykket fra vannet over 8000 meter under overflaten.
Nå er Pseudoliparis swirei – kjent som marianesneglefisken – offisiell kåret som den fisken som lever dypest nede i havet. Det har skjedd etter at forskere har finstudert og navngitt arten ut fra eksemplarer samlet inn i Marianegropen.
Fisken ble opprinnelig observert på utrolige dyp allerede i 2014, da fisken uoffisielt slo den tidligere rekordinnehaveren, som også tilhører gruppen av sneglefisk.
For å gi den nye sneglefisken et offisielt navn og en tittel måtte forskerne imidlertid først analysere de innsamlede utgavene av fisken.
Det arbeidet er nå gjennomført, og tittelen er i boks. Nylig har sonder fra et japansk forskningsprosjekt filmet en gruppe sneglefisk som svømte rundt 8178 meter nede i Marianegropen, noe som er ny verdensrekord.
Selv om det det finnes steder i havet som er nesten tre kilometer dypere, er det ifølge havbiologer usannsynlig at vi noensinne finner fisk på særlig mye større dyp enn sneglefiskens rekord.
Det skyldes at trykket lenger nede i havet er så stort at fiskene vil være ut av stand til å bevare de kjemiske forbindelsene i kroppen – for eksempel ville proteiner i fisken bli revet fra hverandre.