En fisk er observert på 8.178 meters dyp i Marianegropen. Nå har den offisielt fått tittelen som den fisken som lever dypest nede. 

© MACKENZIE GERRINGER/UNIVERSITY OF WASHINGTON

Spøkelsesfisk er havets beste dykker

En fisk er observert på 8178 meters dyp i Marianegropen. Nå har den offisielt fått tittelen som den fisken som lever dypest nede.

19. april 2018 av Jakob Mikael Espersen

Den er bare så lang som et par sigarer, og den har en hud som er så tynn at vi kan se leveren utenfra. Denne fisken ser ikke så veldig hardfør ut, men den kan motstå det enorme trykket fra vannet over 8000 meter under overflaten.

Nå er Pseudoliparis swirei – kjent som mariane­sneglefisken – offisiell kåret som den fisken som lever dypest nede i havet. Det har skjedd etter at forskere har finstudert og navngitt arten ut fra eksemplarer samlet inn i Marianegropen.

Fisken ble opprinnelig observert på utrolige dyp allerede i 2014, da fisken uoffisielt slo den tidligere rekordinnehaveren, som også tilhører gruppen av sneglefisk.

For å gi den nye sneglefisken et offisielt navn og en tittel måtte fors­kerne imidlertid først analysere de innsamlede utgavene av fisken. 

Det arbeidet er nå gjennomført, og tittelen er i boks. Nylig har sonder fra et japansk forskningsprosjekt filmet en gruppe sneglefisk som svømte rundt 8178 meter nede i Marianegropen, noe som er ny verdensrekord.

Selv om det det finnes steder i havet som er nesten tre kilometer dypere, er det ifølge havbiologer usannsynlig at vi noensinne finner fisk på særlig mye større dyp enn sneglefiskens rekord.

Det skyldes at trykket lenger nede i havet er så stort at fiskene vil være ut av stand til å bevare de kjemiske forbindelsene i kroppen – for eksempel ville proteiner i fisken bli revet fra hverandre. 

Vil du lese om flere dyr? I hver utgave av Illustrert Vitenskap kan du bli med til dyrenes forunderlige rike og oppleve hvorfor dyrenes paring er livsfarlig, hvordan de kommuniserer med hverandre, og hvilke dyr som har tilpasset seg best. Tegn et abonnement nå, så kvitterer vi med dyrisk godt tilbud:

  • To utgaver av Illustrert Vitenskap.

  • En måneds fri tilgang til en lang rekke e-magasiner, som National Geographic, Bo Bedre og Historie.

  • En bluetooth-høyttaler fra Sonitum.

For bare 49,50 kroner – du sparer 457 kroner.

SNEGLEFISK TÅLER ENORMT TRYKK

  • Navn: Pseudoliparis swirei
  • Dybde: 8178 meter. 500 meter dypere enn den forrige rekorden.
  • Trykk: Svarer til å ha en elefant på tommelfingeren.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: