Hvordan passer en sjøhest ungene sine?

En sjøhest er helt unik når det gjelder barnepass. Det er nemlig hannen som passer på eggene.

Seahorses

Det vanlige blant fisker er at befruktede egg må klare seg selv i vannet. Men en sjøhesthann beskytter eggene til de blir klekket. Etter en avansert paringsdans legger hunnen eggene i en såkalt rugepose som hannen har på buken.

Overføringen av egg skjer mens de to sjøhestene tvinner halene sammen. Rugeposen er fôret med mykt vev som svulmer opp og blir til en slags livmor når eggene er mottatt og deretter befruktet av hannen.

Eggenes rugetid varierer avhengig av sjøhestart fra 9 til 45 dager. Når eggene er ferdig ruget og ungene må ut, har hannen en strevsom jobb foran seg. Han lager et hull i rugeposen og foretar noen voldsomme muskelsammentrekninger i buken slik at ungene, ørsmå kopier av voksne sjøhester, blir presset ut med stor kraft.

Vanligvis ”føder” en hann 100–300 unger. Men de minste artene får bare fem, mens de større artene kan få oppimot 2000. Ungenes lengde er 2–20 millimeter når de forlater rugeposen. Deretter er de helt overlatt til seg selv, for da synes far at han har gjort mer enn nok.