Shutterstock
Närbild av en fisk

Studie avslører: De fleste fisker kan trolig snakke

En studie tyder på at opp mot to tredjedeler av verdens fiskearter kan snakke. Og forskerne har også en klar idé om hva samtalene handler om.

Det foregår langt mer under havets overflate enn vi har vært klar over.

I en studie fra 2020 oppdaget forskere ved Cornell-universitetet i den amerikanske delstaten New York at de fleste fisker trolig snakker sammen.

Og at noen av fiskeartene antagelig har gjort det i mer enn 155 millioner år.

VIDEO: Hør Porichthys notatus brumme

To tredjedeler av fiskene snakker sammen

Vitenskapen har lenge visst at enkelte fisker, som for eksempel Porichthys notatus, lager lyder. Men det er nytt at de fleste fisker kan kommunisere ved hjelp av lyd.

I studien så forskerne nærmere på strålefinnede fisker, som utgjør omkring 99 prosent av fiskeartene i verden.

Forskerne konkluderte med at to tredjedeler av dem har muligheten til å lage lyder. Før trodde forskerne det bare var en femtedel.

Ved å finstudere fiskenes stamtre kunne forskerne også konkludere med at evnen til å lage lyder har oppstått hele 33 ganger over millioner av år. Noe som, ifølge forskerne, viser at det er en viktig egenskap hos havdyrene.

VIDEO: Hør ekornfisken snakke

Fisk snakker om sex

Konklusjonen i studien bygger blant annet på en gjennomgang av tidligere undervannsopptak, beskrivelser av fiskenes anatomi og tidligere vitenskapelige studier.

På den bakgrunnen kunne forskerne peke ut nøyaktig hvilke fysiske verktøy de strålefinnede fiskene trenger for å skape lyder – uten stemmebånd.

Ett av de viktigste verktøyene er en samling av muskler som kan trekke seg raskt sammen rundt den såkalte svømmeblæren: En sekk med to ulike kjertler som sitter øverst i bukhulen og sørger for at fiskene ikke synker til bunns.

Nærbillede av tre svømmeblærer

Svømmeblæren er en slags ballong med gass som sitter øverst i bukhulen og sørger for å regulere hvor høyt fisken står i vannet. Muskler rundt svømmeblæren har også vist seg å være avgjørende for å lage lyder. På bildet ser vi tre svømmeblærer.

© Shutterstock

Et annet verktøy er tennene, som noen fisker gnisser mot hverandre for å lage lyd.

Hva de snakker om, har forskerne også noen tanker om. Det ligger nemlig ikke så langt fra noen av våre egne yndlingsemner: mat, sex og territorier.