Hvalmund

Marinbiolog utforsker gåtefull gigant

Hvalhaien er verdens største fisk. Men til tross for en lengde på opptil 18 meter har det lykkes den fredelige kjempen å leve det meste av livet i skjul for forskernes nysgjerrige blikk. Marinbiologen Brad Norman har satset karrieren på å avsløre dyrets hemmeligheter, og han gjør bruk av både fartsmålere og romteknologi i prosjektet.

23. februar 2010 av Anders Priemé

Da Brad Norman for første gang møtte en hvalhai i havet utenfor vestkysten av Australia, ble han så begeistret at han var nær ved å sette snorkelen i vrangen. Men han ble ikke redd. Siden da har den australske marinbiologen viet en stor del av livet til å utforske og bevare den gåtefulle kjempen.

Selv om hvalhaien kan bli så lang som en buss og derfor burde vært vanskelig å overse, vet biologene forbausende lite om verdens største fisk. Hvalhaiens paring, fødsel, oppvekst, vandring og død er uhyre lite studert.

Til 1986 hadde vitenskapen bare registrert 320 observasjoner av hvalhai. Siden da har tallet imidlertid økt eksplosivt, og kjempen, som lever i de varme farvannene rundt ekvator, er nå blitt registrert utenfor 124 forskjellige land. Det skyldes særlig den store veksten i dykkerturisme.

Mand og hval

Amatørdykkerne spiller en avgjørende rolle i et av Brad Normans mest geniale prosjekter til utforskning av hvalhaien. Når man møter en hvalhai i havet, er det mest iøynefallende de lysende, hvite flekkene, som mest av alt minner om en undersjøisk stjernehimmel. Det ga Brad Norman ideen til å bruke flekkene som et slags fingeravtrykk som gjør det mulig å identifisere hvert enkelt individ helt nøyaktig.

Derfor opprettet han i 1999 databasen ECOCEAN, der alle kan sende inn sine egne fotografier av hvalhaier. Databasen gjør det mulig å registrere dyrenes vandringer og antall uten å forstyrre dem. Både forskere og amatørdykkere har bidratt flittig til ECOCEAN, som i dag inneholder over 23 000 bilder av over 19 000 forskjellige individer.

Bli med, du også

Du kan selv både innberette og sende inn bilder av hvalhai til ECOCEAN-databasen som er opprettet av Brad Norman. Både forskere og amatørdykkere har bidratt til bildematerialet som omfatter mer enn 23 000 fotografier.

Les mer om hvordan man fotograferer flekkene til hvalhaien slik at bildene kan benyttes av forskningsprosjektet:

whaleshark.org

Send inn dine egne bilder av hvalhaiens flekker:

Se bilder av hvalhaier som er blitt identifisert ved hjelp av ECOCEANs database

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: