Jesse Senko
sivusaalis, merikilpikonnat, diodit

Liten lykt kan redde et hav av fisk

En internasjonal forskergruppe har vist at garnfiske med opplyste nett kan kutte mengden bifangst betydelig. Det er gode nyheter for både fisk og fiskere.

Over 90 millioner tonn fisk havner hvert år i fiskernes garn – men opp mot 40 prosent kasseres som bifangst. Det svarer til 38 millioner tonn fisk som går overbord, såret eller døde, til ingen nytte.

Løsningen på problemet er kanskje veldig enkel: En internasjonal forskergruppe har konkludert med at fiskerne kan redusere den utilsiktede bifangsten med 63 prosent ved å montere grønne lysdioder på fiskegarnene sine.

Det har samtidig den positive bivirkningen at fiskerne kan håndtere fangsten 57 prosent raskere siden garnene er lettere å trekke inn og vikle ut.

Resultatet kom som en overraskelse på forskere

Metoden med de grønne lyktene har blitt brukt av fiskere i om lag ti år siden de er kjent for å avskrekke havskilpadder. Men den fulle virkningen har aldri før blitt gransket vitenskapelig.

Forskerne har nå etterprøvd metoden på 28 par fiskegarn ved stillehavskysten utenfor den meksikanske delstaten Baja California Sur.

Lyktene ble fordelt med ti meters mellomrom på ett av de to nettene i hvert av de 28 parene slik at virkningen kunne leses av ved å sammenligne et opplyst og et mørkt garn.

Til forskernes overraskelse viste resultatet at de opplyste garnene både fanget 51 prosent færre skilpadder, men også 95 prosent færre haier og rokker, 81 prosent færre blekkspruter og 48 prosent færre uønskede fisker.

Lykt hjelper både fisk og fiskere

De grønne lysdiodene er ifølge forskerne en effektiv og billig løsning på et globalt problem som først og fremst utgjør en trussel mot livet i havet, men også mot de fiskerne som skal vikle farlige fisker ut av garnene.

Forskerne anbefaler derfor at de soldrevne lyktene integreres i framtidige versjoner av industrielle fiskegarn.

Metoden har blitt etterprøvd ved å montere grønne lysdioder på en type fiskegarn som vanligvis brukes til industrielt fiske i kystområder. Det er en av de mest utbredte måtene å fiske på, og garnene kan være flere kilometer lange.

Til tross for det positive utfallet av studien forstår forskerne fortsatt ikke hvorfor noen dyrearter unnviker de grønne lyset, mens andre overser dem.