Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Fisk

Føler fisk smerte?

Gjør det vondt for en fisk når den biter på en krok? Hva sier vitenskapen?

I årevis har fiskere og biologer diskutert om fisk kan føle smerte. Forskerne har i lang tid visst at primitive bruskfisker som for eksempel haier sannsynligvis ikke er utstyrt med noen form for reseptorer som kan registrere smerte. Det har også lenge vært gjengs oppfatning at de mer alminnelige benfiskene heller ikke er i stand til å registrere smerte. Men britiske forskere har nylig fremlagt forskningsresultater som tyder på at benfisk faktisk godt kan føle smerte. Forskerne undersøkte en gruppe ørreter og fant 58 reseptorer på fiskenes hode, alle i stand til å reagere på smertefulle stimuli som varme, gift og slag. Fiskene reagerte blant annet kraftig da de fikk sprøytet inn bigift og eddiksyre i leppene. Pulsen steg med opptil 30 prosent, og det tok dobbelt så lang tid før de begynte å spise igjen i forhold til fisk som bare fikk sprøytet inn saltvann. De forgiftede fiskene begynte også å oppføre seg uvanlig: De fikk skjelvende bevegelser og forsøkte å gni leppene mot akvariet. Men tolkningen avvises av store deler av fiskeindustrien. De peker på at fisk ikke har nok hjernekapasitet til å føle smerte. Fiskene forsøker alltid å kjempe mot en krok de har fått i munnen – det ville de ikke ha gjort hvis det gjorde vondt, lyder et argument!

Les også:

Fisk regnvær
Fisk

Biter fisken bedre når det regner?

3 minutter
Affectionate fish
Fisk

Har fisker virkelig følelser?

0 minutter
Strandede grindhvaler
Hvaler

Forskere måper: 470 grindhvaler strander i Australia

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul