Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fjesing

Fjesing er Nord-Europas giftigste fisk

Utstyrt med pigger fylt med gift er fjesing en av de giftigste fiskene i farvannene i Nord-Europa. Nærkontakt med fjesingens forsvarsvåpen innebærer mage timer med smerte – og i visse tilfeller døden.

Shutterstock

Fatalt møte med en fjesing

En 18 år gammel gutt snorkler utenfor kysten av Mallorca og forsøker å fange en fjesing. Fisken forsvarer seg ved å stikke ham med en av giftpiggene sine i skinnebenet hans.

Tross umiddelbar smerte lykkes det ham å komme seg opp i båten, der han like etterpå mister bevisstheten og dør.

Venen er blitt spiddet, forgiftet blodet strømmer til lungene, der cellene har hovnet opp, og hjertet slutter å slå.

3 døde etter møte med fjesing

Den unge mannen er ett av tre mennesker som, i løpet av godt og vel 100 år, har mistet livet etter møtet med en fjesing. Den giftige fisken er dessuten mistenkt for å være skyld i flere drukningsulykker på grunn av den intense smerten som sprer seg ut i lemmene.

Det er imidlertid sjelden at et fjesingstikk er livstruende for friske personer, men folk som elsker å bade bør allikevel se seg for når de kaster seg ut i bølgene. Særlig i juni og juli, når den giftige fisken gyter på grunt vann.

Fjesing er vanlig i nordeuropeiske farvann, og på dagtid skjuler fisken seg på havbunnen – ofte nedgravd, nesten skjult i sanden så bare øynene og pannen stikker frem.

For å bli stukket må man tråkke på fisken, og det kan være vanskelig fordi de som regel flykter unna før det går så langt.

Hva gjør man hvis man blir stukket av en fjesing?

Det er fire arter av fjesing, og er man uheldig, er det to av dem man kan møte på i nordeuropeiske farvann.

Fjesingens skarpe og spisse pigger sitter på hvert gjellelokk og i ryggfinnen og er forbundet med giftkjertler. Piggene brukes som et forsvarsvåpen når det er fare på ferde.

Giften virker oppløsende på de røde blodlegemene og kan i tillegg til intens smerte medføre svimmelhet og opphovning. Men det finnes en motgift.

Giften fra fjesingen inneholder nemlig et protein som brytes ned ved 34 grader eller høyere. Blir man stukket, skal man derfor holde såret under så varmt vann som mulig. Hvis det ikke er en vannkran i nærheten, så tiss på såret, eller stikk det ned i den varme sanden.

Fjesingen er både lekker og sunn å spise

Vil man hevne seg på den giftige skapningen, er den dessuten en lekker matfisk i både tørket, stekt, røkt og kokt tilstand.

Og leveren er rik på fettsyrer, som forebygger en lang rekke sykdommer.

Man må bare huske å avvæpne fjesingen før man tilbereder den.

Les også:

Fisk regnvær
Fisk

Biter fisken bedre når det regner?

3 minutter
Fisk

Mørkets store etegilde

2 minutter
Tuna
Fisk

Hvilken fisk er verdens raskeste?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul