Sjøhest

Sjøhesten er verdens beste far

På farsdag feirer vi gode, samvittighetsfulle fedre. Men selv de mest selvoppofrende menneskefedrene må se seg slått av sjøhestfaren.

Farsdag, som i Norge alltid er 2. søndag i november, er dagen der vi feirer gode og samvittighetsfulle fedre. Selv de mest oppofrende fedrene blant oss mennesker blir imidlertid slått med mange hestelengder av sjøhestfedrene.

Føder 2000 unger

Hos sjøhesten er det hannen som bærer ungene og til slutt føder dem.

Sjøhesthunnen deponerer eggene sine i hannens spesielle rugepose, deretter bærer hannen på opptil 2000 unger i løpet av sin 10–25 dager lange drektighet.

Det hele kulminerer i en fødsel der de små sjøhestene skytes ut av hannen. Det ser ut til å være en ganske voldsom opplevelse – noe mødre over hele Jorden sikkert kjenner en del til.

Mangler du en farsdagsgave? Gi far et gavekort på Illustrert Vitenskap

Fantastisk video: Se en sjøhestfødsel

Hannen stikker av

Sjøhestefarens ekstreme stell av avkommet er en sjeldenhet i naturen. De fleste steder i dyreriket overlater hannene det til hunnene å oppfostre ungene fordi hanner har flere muligheter til å formere seg og kan derfor produsere mye mer avkom.

Og dessverre for hunnene er det ikke uvanlig at hannene stikker av så snart hunnene er blitt gravide.

Passer egg mens hunnen fråtser

Men det finnes andre eksempler på dyrefedre som godt kunne fortjent farsdagsgave.

Mallehønehannen bygger for eksempel en gigantisk jordvold som inneholder råtnende blader, der hunnen kan legge egget. Han bruker 8–10 måneder i året på å bygge og vedlikeholde redet. De råtnende plantene avgir varme til egget, men han må hele tiden sørge for å regulere temperaturen ved enten å dynge på mer sand eller fjerne noe.

Gul kulefisk er spesiell ved at den ruger ut ungene i munnen. Mens de vokser seg store, spiser han ikke noe. Men han er bare en mann, og hvis en ny attraktiv hunn gjør seg til, kan han finne på å svelge avkommet sitt og pare seg på ny.

Frosk og padder passer rumpetrollene sine og graver små kanaler slik at de hele tiden har vann å svømme i. Den afrikanske gravefrosken lar til og med eggene utvikle seg i kvekkeposen sin. Når de er klare til å klekke, brekker han seg.

Og keiserpingvinen står i to måneder på Antarktis' iskalde og forblåste is og ruger ut et egg på føttene mens moren fråtser seg i fet fisk.