Shutterstock

Elektriske åler jakter i flokk som ulver

Fellesskap gjør sterkt. For elektriske åler betyr den kollektive jakten at strømstøtene blir ti ganger sterkere, slik at utbyttet av lammede fisk blir større.

Den elektriske ålen leverer de sterkeste strømstøtene i dyrenes verden, med utladninger på opptil 860 volt – rikelig til å lamme en liten fisk, slik at ålen i ro og mak kan sluke den.

Men den allerede avanserte jaktmetoden foregår enda mer raffinert i noen deler av Amazonas i Sør-Amerika. Zoologer har oppdaget at flokker av elektriske åler jakter sammen, slik at de får enda mer ut av sine særpregede evner.

🎬 VIDEO: Et felles strømstøt gir større fangst

Elektriske åler slår sammen sine spesielle krefter, slik at strømstøtene blir enda sterkere. En felles utladning skaper et regn av lammede fisk, som er lett å spise.

Når vannstanden i elven er lav, jager flokker på opptil 100 åler store mengder fisk inn i små, grunne områder ved bredden.

8600 volt er spenningsforskjellen bak de strømstøtene elektriske åler skaper når de jakter i flokk i Amazonas.

Deretter skiller omkring ti av ålene seg ut og lister seg inn blant fiskene, der de samtidig utløser sine elektriske ladninger, som dermed når opp i sammenlagt 8600 volt.

Strømstøtet er så voldsomt at det slynger opp en kaskade av lammede fisk av vannet. Når de igjen plasker ned på overflaten, vet de andre ålene at maten er servert, så de søker inn på det grunne vannet og tar for seg av rettene.

Angriper opptil sju ganger

Den kollektive jakten kommer dermed alle ålene til gode. Etter etegildet begynner flokken igjen å drive en stor mengde fisk sammen. På den måten fortsetter ålene i et par timer, og de kan rekke å gjennomføre opptil sju angrep.

Elektriske åler lever bare i Sør-Amerika. De kan bli over to meter lange og veie opptil 20 kilo. De elektriske organene fyller de bakerste fire femtedelene av kroppen.

© Shutterstock

Zoologer fra det brasilianske National Institute of Amazonian Research oppdaget først jaktmetoden hos arten Electrophorus voltai, men senere er det dukket opp beretninger om at arten Electrophorus electricus også bruker den.

En zoologisk sensasjon

Zoologene vil nå undersøke ålenes DNA for å finne gener som kan være forbundet med den kollektive jaktatferden, og sammenligne med tilsvarende gener i andre dyregrupper, for eksempel hvaler, som også jakter i flokk.

Ålenes atferd er en zoologisk sensasjon fordi kollektiv og koordinert jakt er ekstremt sjelden utenfor pattedyrenes rekker.