European squid

Tiarmet blekksprut inntar nordiske farvann

Varmt vær og kraftige stormer har sendt store mengder blekksprut inn i de kalde skandinaviske farvannene.

20. februar 2015 av Carsten Nymann

Normalt fortrekker blekksprut til Nordsjøen og Atlanterhavet før vinterkulden biter seg fast i de skandinaviske farvannene.

Men i år melder fiskebiologer om store mengder blekksprut, som først og fremst dukker opp i magen på havørreter som sportsfiskere fanger.

Flimrer bildene av den skruppelløse jumboblekkspruten, som er kjent for å angripe dykkere, forbi netthinnen, kan biologene berolige med at det er snakk om en ganske liten blekksprutart.

Blekksprut har store øyne

De eksilnordiske blekksprutene er 15–20 cm lange og er av arten vanlig europeisk blekksprut (Alloteuthis subulata).

De har ti armer og er grålige i fargen med enkelte brunlige flekker – i tillegg er de kjennetegnet ved å ha relativt store øyne.

Storm har fanget blekksprut

Ifølge den danske biologen Kaare Ebert skyldes den store forekomsten av blekkspruter at to kraftige stormer i oktober blåste så store vannmengder inn i de skandinaviske farvannene at blekksprutene ikke rakk å komme ut før vinteren satte inn.

Kaare Ebert forklarer til Danmarks Radio at blekksprutene kommer inn til kystnære områder i løpet av våren for å gyte utover sommeren, men at de normalt fordufter igjen i oktober.

Blekksprut skånet av mildvær

Da vinteren til nå samtidig har vært uvanlig mild, har de strandede blekksprutene, som lever av småfisk, hatt utmerkede forhold med varmt vann og rikelig mat.

Derfor har de trolig ikke vært motivert til å søke ut igjen, men har i stedet valgt å bli i området.

Danske, svenske og norske fiskere og sportsdykkere kan nå bare glede seg over at det er dvergblekkspruten, og ikke dens drabelige fetter jumboblekkspruten, som er på besøk:

Blekksprut

Blekksprut deles i to overordnede grupper:

? Tiarmet blekksprut De mest utbredte i vår del av verden. De har en langstrakt, strømlinjeformet kropp og åtte korte samt to lange fangarmer. Tiarmet blekksprut finnes i alle størrelser fra fire cm helt opptil 20 m.

? Åttearmet blekksprut Utgjør cirka 150 arter mot den tiarmedes 450 arter. I størrelse varierer åttearmet blekksprut fra fem cm til 5,5 m og kroppen er formet som en sekk. Åttearmet blekksprut beveger seg svært raskt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: