Aldri sett før: Spekkhoggere dreper gigantisk blåhval

Det er ikke hverdagskost å se en spekkhogger spise seg gjennom det største dyret i verden. Faktisk er det aldri sett før nå.

Det er ikke hverdagskost å se en spekkhogger spise seg gjennom det største dyret i verden. Faktisk er det aldri sett før nå.

Cetacean Research Centre

Det har lenge vært tvil blant havbiologer om spekkhoggere kan jakte på voksne blåhvaler. Men nå har forskerne ved Cetacean Research Centre observert tre voldsomme begivenheter utenfor Bremer Bay i det sørvestlige Australia.

Det dreier seg om to episoder fra 2019 og en tredje fra 2021, da store flokker av spekkhoggere nådeløst jaktet på en blåhval over lengre distanser for til slutt å gå til angrep på skift, og drukne den mens de spiste av den.

Hvalens tunge blir spist først

Ved den første episoden var det en frisk, voksen blåhval på nesten 22 meter som fikk unngjelde. Ifølge havbiologenes studie spiste opp mot 50 spekkhoggere av den døende blåhvalen i et seks timer langt festmåltid.

Spekkhoggerne svømte blant annet inn i blåhvalens munn for å bite av den næringsrike og ettertraktede tungen – mens den fortsatt var i live.

De to neste gangene var det to mindre blåhvalkalver på henholdsvis 12 og 14 meter som ble jaget av opp mot 25 spekkhoggere over distanser på 24 kilometer.

australia, spekkhuggere, rovdyr

Spekkhoggere tar biter av blåhvalens tunge mens den fortsatt er i live.

© John Daw / Australian Wildlife Journeys

Spekkhoggere er store og raske rovdyr

  • Spekkhoggeren er en tannhval som tilhører delfinfamilien. Det er den største delfinarten i verden.
  • De finnes overalt på jorden, fra polområdene til tropene, og er – arealmessig – det nest vanligste pattedyret i verden, bare overgått av mennesket.
  • Hannene blir opp mot 10 meter lange og kan veie om lag 10 000 kilo.
  • De har en svømmehastighet på 56 km/t.
  • De lever i flokker på 10–50 dyr som er i slekt, og blir opp mot 90 år gamle.
  • Spekkhoggeren er en såkalt toppkonsument – det vil si et rovdyr som er øverst i næringskjeden, som spiser andre store dyr.

Kilde: Whale and Dolphin Conservation

Desperate mødre leder an

Tidligere antok forskerne at det bare var de største og sterkeste av hannene som ville ha mulighet til å angripe de gigantiske blåhvalene. Hvis det i det hele tatt var mulig.

Men ifølge de nye oppdagelsene er det spesielt de aggressive hunnspekkhoggerne som står i spissen for angrepene siden de er desperate for å finne mat til ungene sine.

Forskerne har tidligere sett spekkhoggere drepe stort sett alle andre større hvalarter, men aldri en blåhval – før nå. De kaller de tre episodene for verdens største sammenstøt mellom et rovdyr og et byttedyr.