Cetacean Research Centre

Aldri sett før: Spekkhoggere dreper gigantisk blåhval

Det er ikke hverdagskost å se en spekkhogger spise seg gjennom det største dyret i verden. Faktisk er det aldri sett før nå.

Det har lenge vært tvil blant havbiologer om spekkhoggere kan jakte på voksne blåhvaler. Men nå har forskerne ved Cetacean Research Centre observert tre voldsomme begivenheter utenfor Bremer Bay i det sørvestlige Australia.

Det dreier seg om to episoder fra 2019 og en tredje fra 2021, da store flokker av spekkhoggere nådeløst jaktet på en blåhval over lengre distanser for til slutt å gå til angrep på skift, og drukne den mens de spiste av den.

Hvalens tunge blir spist først

Ved den første episoden var det en frisk, voksen blåhval på nesten 22 meter som fikk unngjelde. Ifølge havbiologenes studie spiste opp mot 50 spekkhoggere av den døende blåhvalen i et seks timer langt festmåltid.

Spekkhoggerne svømte blant annet inn i blåhvalens munn for å bite av den næringsrike og ettertraktede tungen – mens den fortsatt var i live.

De to neste gangene var det to mindre blåhvalkalver på henholdsvis 12 og 14 meter som ble jaget av opp mot 25 spekkhoggere over distanser på 24 kilometer.

australia, spekkhuggere, rovdyr

Spekkhoggere tar biter av blåhvalens tunge mens den fortsatt er i live.

© John Daw / Australian Wildlife Journeys

Spekkhoggere er store og raske rovdyr

Desperate mødre leder an

Tidligere antok forskerne at det bare var de største og sterkeste av hannene som ville ha mulighet til å angripe de gigantiske blåhvalene. Hvis det i det hele tatt var mulig.

Men ifølge de nye oppdagelsene er det spesielt de aggressive hunnspekkhoggerne som står i spissen for angrepene siden de er desperate for å finne mat til ungene sine.

Forskerne har tidligere sett spekkhoggere drepe stort sett alle andre større hvalarter, men aldri en blåhval – før nå. De kaller de tre episodene for verdens største sammenstøt mellom et rovdyr og et byttedyr.

Her kan du se havbiologenes dramatiske opptak av opp mot 50 spekkhoggere som angriper en voksen blåhval i mars 2019.