1. Blekksprutdrage svever over havets bunn
En merkverdig blekksprut er oppdaget i Det indiske hav.
6500 meter under overflaten henger den fast i havbunnen med en av tentaklene sine og duver rundt i vannsøylen som en drage i vinden, mens den filtrerer ut små organismer fra vannet.
Forskerne oppdaget blekkspruten da de filmet på havbunnen som en del av et større prosjekt, der målet var å filme fra bunnen av alle verdenshav:
– Da vi så igjennom videoen, dukket dette vesenet plutselig frem av mørket, forteller Alan Jamieson, som er vitenskapelig leder på ekspedisjonen og professor på Newcastle University til mediet Livescience.
2. Blekkspruttenner kan erstatte plast
Et nyoppdaget protein i de små tennene som sitter i sugekoppene hos tiarmede blekkspruter, har mange av de gode egenskapene til plast.
Det kan levere den samme elastisiteten, fleksibilitet og styrken, og samtidig er det fullt nedbrytbart. Proteinet kan produseres i store mengder av genspleisede bakterier.
3. Øye-gener virker over hele kroppen
Som mange andre blekkspruter har arten Euprymna scolopes lysende bakterier i huden som gjør den i stand til å skifte farge.
Nå har forskere kartlagt blekksprutens gener og funnet ut at evnen til å regulere lys skyldes at bakterien har dannet utallige kopier av gener som vanligvis bare er aktive i øynene.
4. Hunnen befrukter egg ett av gangen
Hos de fleste eggleggende havdyr skjer befruktningen ved at hannen spruter sæden sin ut over tusenvis av egg. Hos blekkspruten Idiosepius paradoxus foregår det på en helt annen måte.
Her befrukter hunnen eggene ett om gangen. Sæden henter hun fra et depot i kroppen, der hannen etterlot den under paringen.