Puma funnet med tenner i bakhodet

Forskere har aldri sett noe lignende. En død puma med en kjeve stikkende ut av hodet vekker stor forbauselse.

Puma tenner i bakhodet

Dyret ligner noe som dr. Frankenstein kunne ha hatt fingrene litt for langt nedi.

En anonym jeger har skutt en puma i den amerikanske staten Idaho. Og det er ikke vanskelig å forestille seg sjokket han må ha fått da han kom nærmere innpå byttet.

Den døde pumaen har nemlig en hornlignende utvekst i bakhodet som er prydet med tenner. Tennene ligner til forveksling de skarpe fortennene som stikker ut av munnen på den.

Nærbilde av tennene i pumaens bakhode. Foto: Idaho Fish and Game

Puma reiser mange spørsmål

Jegeren leverte pumaen til en parkvakt, som sendte bildet av det merkverdige dyret videre til kontoret for vilt og fiske i Pocatello i sørøstre Idaho.

De ansatte på kontoret måtte spørre dyrleger og eksperter på dyreliv til råds for å finne en forklaring på det aparte dyret.

1. En tumor med hud og hår

Ekspertenes første forklaring er at utveksten kan være en sjelden type svulst med det medisinske navnet: teratom.

Svulsten består av kimceller – kjønnsceller – som i fosterstadiet er i stand til å utvikle seg til forskjellige typer vev.

Og nettopp derfor kan denne typen svulst inneholde hår, tenner, hud, fett, muskulatur og knokler.

I april i fjor fikk en indisk kvinne fjernet et teratom i hjernen. Teratomet hadde både hår og tenner.

2. En tvillingsnute

Ekspertenes andre forklaring er at kjeven er en del av en siamesisk tvilling som døde i livmoren og festet seg til den nå døde pumaen i fosterstadiet.

Fenomenet kalles også en parasittvilling. I 2012 fjernet peruvianske leger en ca. 25 cm lang parasittvilling uten hjerne, hjerte eller lunger fra magen på en tre år gammel gutt som hadde klaget over magesmerter.

3. En skikkelig nesestyver

Den siste forklaringen kommer fra biologen Zach Lockyer. Han foreslår at misdannelsen kan skyldes en skade på pumaens tenner eller kjeve, som i ettertid heltes på en uheldig måte.

En normal puma uten verken kjeveskader eller utvekster. Foto: Shutterstock

Men Lockyer sier selv til Idaho State Journal at dette er den minst sannsynlige forklaringen på tennene i bakhodet, da det ikke ser ut til at det er noen skader rundt snuten på pumaen.