mark elbroch/panthera & shutterstock

Pestepidemi brer seg blant pumaer

Pesten som utryddet en stor del av Europas befolkning i middelalderen, har funnet et nytt offer: pumaen. Men for det store kattedyret trenger ikke infeksjonen nødvendigvis å være en dødsdom.

Svartedauden, som drepte millioner av mennesker i middelalderen, har funnet et nytt offer.

En gruppe biologer fra organisasjonen Panthera har oppdaget at pestbakterien, Yersinia pestis, er vanlig hos pumaer i området omkring Yellowstone-parken i USA.

Infeksjon er ikke nødvendigvis en dødsdom

Forskerne undersøkte 28 pumaer, og 11 av disse var funnet døde i naturen.

I alt ble det funnet pest i tolv av dem. Av de døde pumaene var det bare fire som døde av sykdommen, mens de andre sju døde av andre årsaker.

Pestbakterien, Yersinia pestis, har inficeret pumabestanden i Yellowstone i USA. Sygdommen har både dræbt voksne individer og unger på ned til tre måneder.

© mark elbroch/panthera & shutterstock

Noen av de levende pumaene ble fanget og testet flere ganger, og det viste seg at infeksjonen ikke nødvendigvis er dødelig for pumaene.

Nesten halvparten av bestanden rammet

I ett tilfelle testet en puma negativt to ganger, deretter positivt og senere igjen negativt, noe som tyder på at immunforsvaret har nedkjempet bakterien.

I et annet tilfelle ble bakterien funnet to ganger med tre års mellomrom i en puma som virket sunn og frisk. Antagelig har den blitt smittet flere ganger uten å utvikle symptomer.

“DEN SORTE DØD” er betegnelsen for den pest­epidemi, som ramte Europa i 1300-­tallet og dræbte halvdelen af befolkningen.

Hvis resultatene kan overføres på hele bestanden, betyr det at 43 prosent er rammet av infeksjonen.

Likevel mener forskerne at epidemien ikke utgjør noen risiko for folk flest, som bare i sjeldne tilfeller er i direkte kontakt med dyrene.

Derimot oppfordrer de jegere om å være oppmerksomme på symptomer. Hvert år skyter jegere over 3000 pumaer i USA.