paring hunder

Hvorfor henger hunder sammen etter paringen?

Jeg har flere ganger sett hunder pare seg. Hvorfor fortsetter de å henge sammen i opptil flere minutter etter at paringen er overstått?

Hundenes paring ender ofte med noe som minner om et sirkusnummer. I stedet for å trekke seg ut av hunnen løfter hannen det ene bakbenet over ryggen på henne, og snur seg slik at de to dyrene blir stående bak mot bak.

Denne stillingen kan de holde fra noen få minutter til over en time.

Den underlige atferden skyldes at et spesielt svamplegeme ved roten av hannens penis hindrer ham i å trekke seg ut etter selve paringen. Sammenlåsingens funksjon er ikke kjent med sikkerhet. Antakelig er den en tilpasning som sikrer hannen at det virkelig er han som blir far til hunnens valper.

Mens de to er sammenlåst, får sædcellene nemlig tid til å svømme hunnens eggceller i møte, og i mellomtiden er det ingen andre hanner som kan pare seg med henne. Det er ikke uvanlig i dyreriket at paringen også har en annen funksjon ved siden av å overføre sædcellene fra hannen til hunnen.

Katte

Hos kattene er for eksempel hannens penis utstyrt med spisse mothaker som gjør at han ikke uten videre kan trekke seg ut av hunnen. Det gjør rett og slett vondt for henne når han forsøker, og derfor ser man ofte at hannen løper fort i sikkerhet etter paringen, mens hunnen prøver å klore eller bite ham.

Faktisk er det den rent fysiske påvirkningen fra disse piggene som setter i gang eggløsningen hos hunnen. Hos andre arter har hannene utviklet andre metoder for å sikre at det blir nettopp deres sædceller som befrukter hunnen.

Noen fugler har utviklet enorme testikler som produserer sæd i så store mengder at eventuell sæd fra en tidligere paring rett og slett blir skylt ut av hunnen.