Hunner som dominerer hanner

Kastrerte hanner og aggressive hunner med penis. Hos flere dyrearter sitter sterke hunner tungt på makten. Les om tre av dyrerikets mest dominerende damer.

hunner der dominerer hanner

Hannen er en transportabel sædbank

Hunnens fordel: Forplantningsevne

I dyphavet tar det lang tid og koster mye energi å finne en make. Derfor har dyphavsmarulk utviklet en teknikk som gjør at hanner og hunner aldri skilles når de først har funnet hverandre.

Når hannene kommer ut av eggene, har de en strømlinjet form, men er forsynt med et sett svært spisse tenner, et stort hode og enorme lukteorganer. Hannenes eneste oppgave er å snuse seg frem til en hunn fortest mulig. Lykkes det ikke i løpet av få dager, sulter de ihjel.

Finner hannen frem til en hunn, biter han seg fast i skinnet hennes. Der avgir han en serie særdeles spesialiserte enzymer som løser opp skinnet på både ham selv og hunnen. Hannen vokser fast til hunnen, og blodsystemet deres går over i hverandre. Hannens indre organer blir mindre og mindre, mens testiklene vokser seg større og er til slutt alt som er igjen av hannen.

Hunnene er ikke kresne, og det er ingen øvre grense for hvor mange hanner de kan ha sittende på seg.

Hunner føder gjennom falsk penis

Hunnens fordel: Aggresjon

Hyener ble tidligere beskrevet som de eneste hermafroditter blant pattedyr. Det skyldtes at forskerne igjen og igjen observerte hyenevalper som ble født av hyener med en penis og testikler. Først senere gikk det opp for zoologene at hyener består av to kjønn, men at tispene på snedig vis forkler seg som hanner.

Hyenetispens klitoris er ekstremt forlenget og danner en pseudopenis som kan erigere. Tispen urinerer, kopulerer og føder valpene sine gjennom sin pseudopenis. Kjønnsleppene er dessuten brettet inn i hverandre så de tilsynelatende danner en pung med testikler. Men disse testiklene er, akkurat som kjønnsleppene, utelukkende fylt med bindevev.

Senere undersøkelser av hyenenes sosiale struktur har vist at tisper dominerer totalt over hanner. Selv den lavest rangerte tispen er høyere i hierarkiet og mer aggressiv enn hannen med høyest rang.

Hunner er 50 ganger større enn hanner

Hunnens fordel: Størrelse

Nephila-edderkoppenes hunner kan ha et benspenn på 10 cm og har en stor og kraftig kropp. Hannene er derimot bitte små og bare 1/50 av hunnene.

Normalt gjør hannene alt for å holde avstand til hunnen. Men når det er tid for paring, må hannene våge seg helt innpå den store hunnen og risikerer da å ende som hunnens frokost. Er hannene heldige, er hunnen i gang med å innta et større bytte. Da enser hun dem ikke, og hannen kan snike seg til en befruktning.

Paringen foregår ved hjelp av omdannede lemmer som passer inn i hunnens kjønnsåpning. Lykkes paringen, kastrerer hannen seg selv og lar paringslemmene bli sittende i hunnens kjønnsåpning. Da kan ikke han pare seg igjen, men andre hanner kommer heller ikke til.