dyreriget topbillede

7 fakta: Så merkelig er sex i dyreriket

Kastrering, klamydia og selvmord. Vår betyr paringssesong, men i dyreriket er det ikke alltid en fornøyelse å sørge for nye generasjoner.

Det krever ikke mange tvilsomme Google-søk for å finne ut at det finnes temmelig bisarre utgaver av det menneskelige paringsritualet rundt omkring i verden.

Men sammenligner vi oss med dyreriket, kommer menneskesex mildest talt til å ligne ingredienslisten på baksiden av en pakke knekkebrød.

Vi gir deg eksempler på noen av de mest bisarre hendelsene i dyrerikets romantiske avkroker.

1.Kastrerer seg selv for sex

© Lenny Vincent

”Man må ofre seg for kjærligheten”, er en populær talemåte, men det er nok likevel de færreste som vil gå fullt så langt som hannene av edderkopparten Tidarren.

I kroppsstørrelse er hannedderkoppen hele hundre ganger mindre enn sin kvinnelige artsfelle. Til gjengjeld har han to monstrøse peniser – de såkalte palpene - som utgjør rundt 20 prosent av kroppsvekten dens.

Derfor krever det også en masse energi og krefter å slepe dem med seg rundt, noe som får hannedderkoppen til å amputere sin ene penis like før han blir kjønnsmoden ved å vri den av mens det er fiksert i et lite nett som han selv spinner.

På den måten kan han bevege seg op til 44 prosent raskere og være på farten i 63 prosent lenger tid i jakten på en paringsvillig hunnedderkopp.

Den andre penisen vrir hannedderkoppen ofte av under selve akten og lar den bli sittende inne i hunnen, slik at den kan befrukte henne flere timer etterpå.

2. Begår selvmord for sex

© Alvesgaspar

Hos edderkopparten Araneus pallidus, som er en nær slektning av korsedderkoppen, er hannens død en integrert del av elskovsseansen. Under paringen sitter hunnen med hodet ned, mens hannen henger med bakkroppen like utenfor de farlige giftkjevene hennes.

Hengende i denne posisjonen biter hun ham ihjel og begynner å ete ham mens de fortsetter paringsdansen.

Hvis hun ikke gjorde det, ville hannen gli ut av henne uten å fullføre oppgaven sin.

3. Far bestemmer

© Creative Commons

Orgasme er heller ikke en selvfølge blant hunner i dyreriket. Blant de japanske snøapene spiller sosial status for eksempel en stor rolle i forhold til hvor ofte hunnene får orgasme under paringsakten.

I en undersøkelse publisert i tidsskriftet Science Direct fant forskerne ut at den høyeste frekvensen av orgasmer blant hunnaper finnes hos par der hannen har høy sosial status, og hunnen lav status.

Det laveste antall orgasmer blant hunnaper finner man til gjengjeld hos apepar der hunnen har høy status og hannen lav.

4. Pseudo-penis

Elefanthunnen må gi ”tillatelse" ved å trekke pseudo-penisen inn i kroppen før hannen kan trenge inn. Ja, du leste riktig.

© Pixabay

Elefanter tilhører en spesiell gruppe pattedyr som også innbefatter hyener, der hunnene har en lang fritthengende klitoris som nærmest ligner en penis. Den kalles en pseudo-penis, og den betyr at man ikke kan bestemme elefantens kjønn bare ved å kikke på kjønnsorganene.

Det betyr også at hunnelefanten er nødt til å trekke pseudo-penisen inn i kroppen før hannelefanten kan få lov til å trenge inn – nesten som å vende vrangen ut på en sokk.

5. I'm fine on my own

© Fir0002/Flagstaffotos

”Jeg er så ferdig med menn”, er en setning de fleste av oss har hørt et par ganger før i amerikanske filmer og fra kvinnelige bekjente som har mislyktes på dating-møllen. Vannnymfen, som er en del av øyenstikkerslekten, har tatt den ultimative konsekvensen av det.

Hunn-vannymfene har et indre oppbevaringsorgan i kroppen som kan oppbevare alt sæd, som de trenger gjennom hele sitt fruktbare liv ved bare en eller to paringsseanser.

6. Har du husket gummi?

Koalabestanden i Australia er truet av klamydia-infeksjoner.

© Shutterstock

Kjønnssykdommer er ikke forbeholdt menneskene, og selv de søteste og ikoniske dyrene kan bli rammet.

Bare spør en hvilken som helst koalabjørn i Australia. Der er tusenvis av koalaer rammet av en avart av klamydia, som direkte truer bestandens overlevelse.

Den gode nyheten er at hjelpen kan være på vei takket være en ny type behandling.

7. Mr. Grey go home

Se hvordan vannløperhannen bruker antennene til å holde hunnen fast.

Problemene med å få en paringsvillig hunn på kroken kan innimellom få hanner i insekt- og dyreriket til å ty til desperate midler.

For eksempel har vannløperhannen utviklet et spesielt sett med ‘antenner’ som han stikker inn i øyet på hunnene for å hekte seg fast og sørge for at de ikke stikker av.