Pandaen må dø!

12 000 dyrearter er på vei til å dø ut. Likevel bruker vi millioner av kroner på en enkelt panda. Nå vil forskerne ofre den søte bjørnen for å redde dyrene.

Panda

Stramt budsjett ofrer pandaen for å redde klodens dyreliv.

© Tony Camacho/Science Photo Library

Jorda kan uten problemer brødfø ti milliarder mennesker og samtidig være et trygt hjem for stort sett alle de artene som lever her i dag. Det er konklusjonen i en stor studie.

Likevel er mer enn 12 000 dyrearter truet. For å redde dem trenger vi et nøye gjennomarbeidet budsjett. Og det er nettopp dette en internasjonal komité av forskere, økonomer og andre eksperter har utarbeidet for FN.

Dyrene er billigere enn sprit

FN-panelets beregninger avslører at vi på under et tiår kan stabilisere jordas dyreliv. Utgiftene er på maksimalt 3,5 billioner kroner i året – til sammenligning bruker vi hvert år 11 billioner på øl, vin og spirit.

I dag går en stor del av miljøorganisasjonenes penger til å redde enkeltarter som pandaen og tigeren. Men i FN-panelets budsjett får de ikoniske dyrene bare 1,1 prosent av pengene.

Panelet mener at pengene heller bør brukes på bærekraftig og miljøvennlig produksjon samt til fredning og gjenoppretting av naturområder.

Pandaen må ofres

FN's prioritering får støtte fra andre forskere. De mener at vi bruker for mye ressurser på blant annet pandaen. En stor del av innsatsen for å redde pandaen involverer avl i fangenskap, og prisen for en enkelt panda kan komme opp i over åtte millioner kroner i året.

En stor bestand av pandaer kan ikke redde tusenvis av andre truede arter. Ved å gi opp pandaen og bruke mer penger på naturområder blir det mulig å redde økosystemene som helhet.