Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Overlevelse

Ville isbjørnen ha klart seg i Antarktis?

Hva ville skjedd om vi skipet ut en flokk isbjørner til Antarktis og tok hjem noen pingviner til våre nordligste strøk?

Isbjørnen ville sannsynligvis klart seg utmerket i Antarktis, men den ville skapt økologisk kaos på det snødekte kontinentet. I Arktis lever isbjørnen mest av seljakt, med selunger som spesialitet. I Antarktis finnes det ingen store rovdyr som lever på land, så der har ikke selen tilpasset atferden og ynglebiologien til et rovdyr som isbjørnen. Derfor ville den blitt et lett bytte for den hvite bamsen. I tillegg hadde isbjørnen kunnet fråtse i de enorme koloniene av pingviner som ikke kan fly, men er nødt til å vralte i land for å legge egg der. Det er langt mer tvilsomt om pingvinen ville hatt tilsvarende suksess i Arktis. To ganger i 1930-årene forsøkte forskjellige organisasjoner å få til det. I 1936 ble små grupper av kongepingvin satt ut på fire forskjellige steder i Nord-Norge, og to år senere ble et antall individer av gulltoppingvin og brillepingvin sluppet løs i det samme området. Resultatet var nedslående for utsetterne og ikke mindre dystert for pingvinene. De fleste ble raskt borte, for de mestret ikke konkurransen med lomvi og andre alkefugler. En eneste gulltoppingvin overlevde i seks år, og dermed var forsøket slutt.

Les også:

Overlevelse

Panikk! Isbjørn overrasker slumrende sel

2 minutter
Skedenæb
Overlevelse

Fantastiske overlevere beseirer den golde isørkenen

3 minutter
Overlevelse

Her er hemmeligheten til verdens tøffeste dyr

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul