Shutterstock
Isbjørn, isflage, føde

Sultne isbjørner steiner i hjel hvalrosser

Ny studie gir støtte til gammel myte. Isbjørner kan faktisk bruke våpen til jakt.

I kampen for å overleve i den arktiske ødemarken ser det ikke ut til å være nok for isbjørnen å være verdens største landlevende rovdyr. Det som hittil har blitt betraktet som en vandrehistorie, ser nå ut til å være den utrolige sannheten:

En hvalross på halvannet tonn er vanligvis et altfor stort bytte selv for en fullvoksen isbjørn, som ikke veier mer enn rundt fem hundre kilo.

VIDEO: Se isbjørn angripe en mye større hvalross

© BBC Earth

Men enkelte isbjørner ser ut til å ha utviklet en spesiell jaktteknikk: De dreper den enorme hvalrossen ved å kaste store isblokker i hodet på den.

Inuitter har fortalt om den utrolige jaktteknikken i århundrer, men forskere har avskrevet beretningene som myter – før en gruppe zoologer bestemte seg for å undersøke saken nærmere.

Forskerne samlet inn de gamle historiene, nye øyenvitneberetninger og observasjoner fra dyrehager, der isbjørner bruker redskaper for å få tak i mat.

isbjørn, sten, hvalros

Inuitter har i århundrer fortalt om at isbjørner kan bruke steiner og isblokker til jakt, men historiene har blitt avvist som myter.

© Charles F. Hall/Library of Congress

Og zoologenes konklusjon er klar: Isbjørner kan bruke våpen i jakten. Men inntil videre er eneste dokumentasjon et videoklipp der en isbjørn ser ut til å kaste en isblokk etter en sel.

Isbjørner har store hjerner, men det finnes bare noen få vitenskapelige studier av dyrets intelligens.

VIDEO: Isbjørn filmer angrep på sel med isblokk

© USGS