Isbjørn, isflage, føde

Sultne isbjørner steiner i hjel hvalrosser

Ny studie gir støtte til gammel myte. Isbjørner kan faktisk bruke våpen til jakt.

Ny studie gir støtte til gammel myte. Isbjørner kan faktisk bruke våpen til jakt.

Shutterstock

I kampen for å overleve i den arktiske ødemarken ser det ikke ut til å være nok for isbjørnen å være verdens største landlevende rovdyr. Det som hittil har blitt betraktet som en vandrehistorie, ser nå ut til å være den utrolige sannheten:

En hvalross på halvannet tonn er vanligvis et altfor stort bytte selv for en fullvoksen isbjørn, som ikke veier mer enn rundt fem hundre kilo.

VIDEO: Se isbjørn angripe en mye større hvalross

Men enkelte isbjørner ser ut til å ha utviklet en spesiell jaktteknikk: De dreper den enorme hvalrossen ved å kaste store isblokker i hodet på den.

Inuitter har fortalt om den utrolige jaktteknikken i århundrer, men forskere har avskrevet beretningene som myter – før en gruppe zoologer bestemte seg for å undersøke saken nærmere.

Forskerne samlet inn de gamle historiene, nye øyenvitneberetninger og observasjoner fra dyrehager, der isbjørner bruker redskaper for å få tak i mat.

isbjørn, sten, hvalros

Inuitter har i århundrer fortalt om at isbjørner kan bruke steiner og isblokker til jakt, men historiene har blitt avvist som myter.

© Charles F. Hall/Library of Congress

Og zoologenes konklusjon er klar: Isbjørner kan bruke våpen i jakten. Men inntil videre er eneste dokumentasjon et videoklipp der en isbjørn ser ut til å kaste en isblokk etter en sel.

Isbjørner har store hjerner, men det finnes bare noen få vitenskapelige studier av dyrets intelligens.

VIDEO: Isbjørn filmer angrep på sel med isblokk