Rodrigo BUENDIA/AFP/Ritzau Scanpix

Kjempeskilpadde gjenoppstår

Biologer har funnet et levende eksemplar av en skilpaddeart de trodde var utryddet. Det gir håp om at bestanden av kjempeskilpadden kan bygges opp på nytt.

På øya Fernandina på Galápagos har biologer funnet et eksemplar av en kjempeskilpadde de trodde døde ut for 115 år siden.

Skilpadden ble funnet i 2019, og nå har forskere fra Yale offentliggjort DNA-prøvene. Det er ganske riktig snakk om arten Chelonoidis phantasticus, som ble observert forrige gang i 1906.

Skilpadden er en voksen hunn, men biologene har antagelig også spor fra andre individer. Det innebærer at bestanden kanskje kan bygges opp igjen.

Tidligere trodde biologer at kjempeskilpadder bare kunne oppstå på øyer uten fiender eller konkurrenter. Men det er ikke sant, viser et nytt stamtre basert på fossiler.

Det viser at kjempeskilpadder har oppstått mange ganger i evolusjonshistorien, og ofte på fastlandet. Det har skjedd i Afrika, Asia og Sør-Amerika.

Kjempeskilpadder oppsto på fastlandet. Det viser et nytt stamtre som forskerne har lagt ut fra skilpaddefossiler.

© Markus Scholz/MLU

2 raske om skilpadder

© COLLART Hervé/Sygma/Getty Images

Store skilpadder har supergener

Forskere har kartlagt gener fra skilpadden Lonesome George, som døde i 2012, da han var om lag 100 år gammel. Han levde på øya Pinta og var den siste av sin art.

Studien viser at genene til kjempeskilpadder gir dem et sterkt immunforsvar, evnen til å reparere DNA-skader og hemme veksten av kreftceller.

© Alamy/ImageSelect

Forskere gir unger et forsprang i livet

Biologer fra den amerikanske staten Georgia har bevist at oppdrett av arten gofferskilpadde kan redde den ville bestanden. 145 egg ble samlet inn og ruget ut.

Da ungene var ett år gamle, ble de satt ut i naturen. Et år senere var 70 prosent fortsatt i live, noe forskerne betrakter som en stor suksess.