Isbjørnen er en arktisk drapsmaskin

Isbjørnen er den ubestridte kongen av Arktis. En rekke ulike jaktteknikker og en ustoppelig blodtørst gjør isbjørnen til en av dyreverdenens mest aggressive jegere.

Med sitt kraftige bitt og sterke nakkemuskler er isbjørnen i stand til å trekke en sel på 100 kilo opp på isen.

© Rob Reijnen/Foto Natura/Minden Pictures/Getty Images

Bare en av 20 forsøk ender med fangst for isbjørnen, men den pelskledde jegeren gir aldri opp. For når den først får tennene i en sel, er gevinsten enorm.

Takket være isbjørnens effektive fordøyelse kan den ta opp 84 prosent av proteinet den spiser, og 98 prosent av fettet. En ringsel på 55 kilo er nok til å holde isbjørnen gående i 8 dager.

Seljakt er krevende for isbjørnen

Seler oppholder seg en stor del av tiden i vannet, men noen ganger må de komme opp på isen for å hvile eller få barn. Og det er da isbjørnen slår til.

Men den arktiske bjørnen må være slu, for selen ligger hele tiden og speider etter farer, og den følsomme luktesansen kan avsløre om det er en isbjørn i nærheten.

Oj! Var det en kjempebjørn bak meg?

Isbjørnen er en listig type. Hvis den ser en sel som slapper av på isen, sniker den seg langsomt mot den som en ninja.

Isbjørnen sørger for at den ikke er synlig og at vinden vender mot den, slik at selens luktesans ikke er til hjelp.

Når isbjørnen er 15-30 meter unna, setter den i gang en sprint og planter klørne i selen før den rekker å smette ned i vannet.

Isbjørnen kan stå stille i timevis

Hvis isbjørnen støter på noen av selens pustehull, væpner den seg med en utrolig tålmodighet. Selene har mange pustehull, og det kan gå mange dager til den vender tilbake.

Isbjørnen kan ikke gjøre noe annet enn å vente, men den må være oppmerksom hele tiden, for selen er bare oppe i et øyeblikk. På brøkdelen av et sekund kan bjørnen slå poten ned i vannet og hale opp selen.

Babyseler er det letteste byttet

Isbjørnen holder seg ikke for god til å bryte seg inn på et barnerom. Om våren bygger hunnselene huler under snøfonner på isen, der de føder og passer på ungene.

Snuser isbjørnen opp et av disse barnerommene, stiller den seg på bakbeina og hamrer forbeina gjennom taket.

Den voksne selen rekker som regel å flykte gjennom et hull i isen, men babyselen blir ofte et enkelt bytte.