Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Komodo
© Shutterstock
Dyr - Overlevelse

Hvorfor dreper noen dyr ungene sine?

Man hører ofte at dyr er rede til å gå i døden for å forsvare avkommet sitt. Men hvorfor er det noen dyr som dreper ungene sine?

Den enkleste grunnen til at noen dyr kan finne på å drepe sine egne unger, er at de oppfatter dem som føde. Det gjelder f.eks. komodovaranen, der de voksne ikke betenker seg på å ete en unge hvis de støter på en. Men det gjør de nå sjelden, for som et mottrekk mot denne vanen har ungene utviklet evnen til å klatre i trær – noe de voksne er for tunge til. Andre dyr ofrer ungene sine fordi de selv er i fare. Det gjelder f.eks. kenguruer, som kaster ungene ut av pungen hvis de blir forfulgt av rovdyr. Resultatet er at rovdyrene kaster seg over ungen mens den voksne unnslipper. Det kan virke grusomt, men biologisk sett er det logisk: Hvis den voksne dør, er det ingen sjanser for nye unger, mens det er gode muligheter for flere unger hvis den voksne overlever. Men det finnes også dyr som dreper unger av en mer utspekulert grunn. Når f.eks. en hannløve eller en hannbavian overtar ledelsen av en flokk hunner fordi den tidligere lederhannen er blitt drept, tar han som en av sine første ”embetshandlinger” livet av samtlige unger i flokken. Her er det snakk om rendyrket biologisk egoisme. Ungene i flokken hadde den tidligere hannen som far. Ved å drepe dem sørger den nye hannen for at hunnene raskere kommer i brunst igjen, og dermed får han sjansen til å bli far til ungene i flokken.

Les også:

Overlevelse

Forlater dyr ungene sine hvis vi rører ved dem?

0 minutter
Overlevelse

Her er hemmeligheten til verdens tøffeste dyr

3 minutter
Finnes det prostitusjon i dyreriket?
Overlevelse

Prostituerte dyr tjener til maten

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul