Hvorfor er dyrene mer fargesprakende nær ekvator?

Jeg har merket meg at dyr ofte er langt mer fargerike i nærheten av ekvator enn under nordlige himmelstrøk. Hvorfor er det egentlig slik?

Red-eyed Treefrog

Dyr i tropene er i sin alminnelighet mer fargerike enn andre steder på kloden, men det gjelder likevel ikke alle tropestrøk og alle dyregrupper rundt ekvator.

Wilson's bird of paradise

De mest fargerike dyrene finner vi i de delene av tropene der mange arter lever tett sammen, altså i skogene eller på korallrevene. Utenfor områdene preges dyrenes kulører av nøytrale kamuflasjefarger som i resten av verden.

De fargerike dyrene utviklet seg trolig slik fordi sterke og iøynefallende farger hjelper dyrene med å dra kjensel på egne artsfrender i områder der mange arter lever nær innpå hverandre. Men de oppsiktsvekkende kroppsfargene brukes også i annen kommunikasjonhensikt.

Clown triggerfish

Mange giftige amfibier bruker for eksempel sterke varselfarger for å vise at de er uspiselige. De sterke signalfargene er et resultat av en høy grad av spesialisering som kan utvikle seg når et stort antall arter må konkurrere for å overleve mot og med hverandre på avgrensede områder.

Mandrill

Særlig fugler, amfibier og fisker har mange fargerike arter, mens pattedyrene helst satser på svarte, hvite, brune og grå nyanser – også i tropene. Det har trolig sammenheng med at pattedyr flest har et temmelig dårlig fargesyn og derfor ikke kan bruke farger til å kommunisere med hverandre. Et markant unntak er primatene som både har godt fargesyn og derfor nå og da er utstyrt med røde og blå signalfarger – for eksempel hos mandrillen.

LES OGSÅ: De farligste dyrene i Norge