Zhang Kaiyv, Unsplash
katt, psykopat, Liverpool

Ny test avslører: Alle katter er psykopater

De fleste vet at katter kan være lunefulle. Nå har forskere utviklet en test som viser at katter rett og slett har psykopatiske trekk.

Katter har blitt temmet, verdsatt og til og med forgudet av mennesker i tusenvis av år. Nå konkluderer forskere i Storbritannia med at våre søte samboere også har en mørkere side som umiskjennelig ligner psykopati.

Forskere ved to universiteter i Liverpool har utviklet testen CAT-Tri+, som er den første i sitt slag. Den består av et spørreskjema med 46 spørsmål og er fritt tilgjengelig på internett.

Spørsmålene i testen tar utgangspunkt i en vitenskapelig studie der forskerne har tatt for seg eiernes beretning om atferden til 2042 huskatter.

Rammen for spørsmålene er de tre hovedtrekkene blant menneskelige psykopater: dristighet, ondskapsfullhet og hemningsløshet. I tillegg har de spurt om katten er vennlig innstilt overfor andre kjæledyr og mennesker.

psykopatisk, katt, test

Katter er både morsomme og søte, men til sjuende og sist er de kjøttetende rovdyr.

© Sereja Ris, Unsplash

Katter er kjøttetende psykopater

Basert på svarene fra de 2042 katteeierne mener forskerne det er sannsynlig at alle katter har psykopatiske tendenser i varierende grad.

Selv om katter er blant de mest populære kjæledyrene i verden, er de også uforutsigbare. Og til syvende og sist er de rovdyr med sterke instinkter til å drepe.

Men hvis tanken om å dele hus med en kjøttetende psykopat virker foruroligende, maner forskerne til ro: Disse karaktertrekkene er en naturlig del av kattens utviklingshistorie. Det er bare første gang at de har dokumentert det.

Vi kan bli flinkere til å forstå katter

Testen er ifølge forskerne utviklet for å fremme forholdet mellom mennesker og katter slik at for eksempel eiere og dyrleger kan forstå den enkelte katten best mulig.

Katter kan virke mystiske og uforutsigbare, men etter tusenvis av år med samvær med mennesker fører kattenes psykopati imidlertid sjelden til annet enn veltede vaser og en pussig oppførsel – som når katten plutselig mjauer høylytt, farer opp uten grunn eller målrettet setter seg på den tingen du tydeligvis skulle til å bruke.

Det er ifølge Statista opp mot 370 millioner huskatter i verden.