Spøkelsesblikket

Selv det minste lys utnyttes
Perlemorfisk er en familie av særpregede fisker som først og fremst lever i tussmørket 200–600 meter under havoverflaten. Øynene er lyse og formet som rør som stikker ut av hodet. Formen og fargen utnytter det lille sollyset som trenger ned i dypet.
Huledragen

Olmen har droppet øynene
I Sør-Europas grotter lever olmen. Siden det ikke er noe lys i grottene, trenger ikke dyret øyne, og de har derfor krympet til to små flekker. Samtidig har olmen utviklet gjeller slik at den kan leve hele livet under vann.
Bakholdseksperten

Kvelerslange fanger opp kroppsvarme
I mørket sitter den grønne treboaen snirklete rundt en grein og venter på at en gnager kommer forbi. Boaen har kvelerslangenes lengste hoggtenner og oppdager byttet ved hjelp av varmefølsomme sanseorganer på kjeven.
Rynkefjeset

Hudfolder hjelper fruktsaft inn i munnen
Hunnflaggermus av arten Centurio senex elsker et stygt ansikt. Flaggermusen lever av overmoden frukt, og ansiktsfoldene hjelper fruktsaften inn i munnen. I paringstiden trekker hannen opp en hvit pelsfold over haken som er lett å se i mørket.
Tentakkelnesa

22 tentakler føler seg fram
Stjernemuldvarpen har antagelig dyrerikets underligste snute. Den består av 22 såkalte nesetentakler. Hver tentakel inneholder 25 000 fintfølende reseptorer som muldvarpen bruker til lynraskt å føle seg fram til blant annet meitemark.
Nattkravleren

Guløyet primat hersker om natten
Fingerdyret er verdens største nattaktive pattedyr og lever bare på Madagaskar. Fortennene til fingerdyret vokser hele livet, noe som her svært uvanlig for pattedyr. Øynene er gule på grunn av et reflekterende lag som forsterker nattsynet.