Mordersnegl kan forårsake hjernehinnebetennelse

Når mordersneglen kommer i hopetall og invaderer hager og bed, legger de bak seg et slimete spor av bakterier, som kan være farlige for både mennesker og dyr.

Mordersnegl

Hvor farlige er mordersneglene?

Det er ikke bare kjøkkenhager, meitemark og andre snegler som bør frykte de slimete, rødbrune mordersneglene når de invaderer sommerhagene.

Den iberiske skogsneglen er bærer av farlige bakterier som Escherichia Coli og lunge- og hjerteormer, som er livsfarlige for hunder.

Og forskning fra det norske Veterinærinstituttet har avslørt at sneglen ofte også inneholder bakterien Listeria, riktignok i beskjedne mengder. Listeria kan forårsake hjernehinnebetennelse og utløse abort hos både mennesker og dyr, men det kreves normalt større mengder bakterier for å blir syk.

Mordersneglen beveger seg usedvanlig raskt

Man tror at den kannibalske mordersneglen, som har rasert i Nord-Europa siden 1970-tallet, stammer fra Sør-Europa, men den er omgitt av mystikk og er genetisk sett vanskelig å skille fra de fredelige brune og svarte skogsneglene.

Med en sneglefart på 10–12 meter i timen beveger sneglen seg usedvanlig raskt. Når høsten kommer, legger den bortimot 400 egg, som klekkes etter ca. 30 dager og som så overvintrer.

Fiendene på slagmarken – padder, pinnsvin og grevlinger – klarer derfor ikke å holde tritt med antallet.

Mild vår er bra for mordersneglen

Så lenge sneglene kan gjemme seg i sprekker og komposthauger, der vintertemperaturen ikke kommer under minus tre grader, er de helt upåvirket av vinteren fordi de produserer glukose, som beskytter cellene.

En mild vår gir en helt eksplosiv vekst i antall mordersnegler, noe som kan føre til alvorlige angrep på økosystemet vårt.

Og litt nordeuropeisk sommertørke er kun nok til å redusere aktiviteten deres. Hagefolket må derfor selv gripe til våpen.

Hvordan dreper man en mordersnegl?

Men hvordan dreper man en mordersnegl? Den meste effektive måten å drepe en mordersnegl på er å samle dem opp om kvelden på fuktige steder og avlive dem – ved å hakke dem i hjel eller helle kokende vann over dem.

Man kan også vanne hagen med en væske som inneholder nematoder, som er som parasitter for sneglene og tiltrekkes av slimet deres. Nematodene trenger inn sneglen gjennom pustehullene dens, så spiser de opp vevet og infiserer sneglen med bakterier. Etter noen få uker dør den.

Mordersnegler er kannibaler

Man kan dyppe salatblader og agurkeskiver i nematoder og bruke dem som lokkemat. Når sneglen dør, blir den spist av andre mordersnegler, som dermed også blir smittet.

Eller man kan lokke sneglene i feller med øl, eller gripe til giftstoffet Ferramol, som dreper sneglene.