Kjæledyr forebygger overvekt og allergi hos barn

Spedbarn som lever sammen med minst ett kjæledyr, er langt bedre beskyttet mot overvekt og allergi senere i livet. Det viser en ny undersøkelse fra Canada.

Når spedbarn lever sammen med kjæledyr, øker forekomsten av to nyttige tarmbakterier.

© Shutterstock

Hvis du har små barn og ennå ikke har skaffet deg en lodden, firbent venn, er det god grunn til å vurdere det en ekstra gang.

Kjæledyr med pels har nemlig en markant effekt på spedbarns risiko for å utvikle overvekt og allergi senere i livet.

Det viser en ny undersøkelse utført av forskere fra blant annet University of Alberta i Canada.

Øker mengden gode tarmbakterier

De har undersøkt avføringsprøver fra i alt 746 canadiske spedbarn, hvorav mer enn halvparten av dem levde sammen med minst ett loddent kjæledyr – i 70 prosent av tilfellene en hund.

Og her oppdaget de en klar sammenheng mellem kjæledyr og et høyere nivå av tarmbakteriene Ruminococcus og Oscillospira. To bakterier som tidligere har vært assosiert med lavere risiko for barneallergier og overvekt.

”Forekomsten av bakteriene blir fordoblet når det er et kjæledyr i huset,” forteller Anita Kozyrskyj, som er epidemiolog ved University of Alberta og en av forskerne bak undersøkelsen.

Kjæledyr påvirker fosteret

Hun forklarer at den positive effekten av kjæledyrenes bakterier også gjør seg gjeldende for spedbarn som fortsatt ligger i magen.

Hvis foreldre velger å kvitte seg med kjæledyret sitt når barnet er født, har det altså fortsatt hatt en positiv effekt på barnet.

En oppdagelse som kan få vidtgående konsekvenser.

”Det er ikke urealistisk å tro at legemiddelindustrien begynner å utvikle et supplement til disse bakteriene,” sier Kozyrskyj.