Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

black and white cat on fence
Dyr

Hvorfor lander katter alltid på bena?

Jeg har lagt merke til at katten min alltid lander på føttene. Hvordan klarer den det?

Som følge av enorm smidighet og hurtighet er huskatten bedre enn de fleste andre dyr til å lande på bakken på en slik måte at de unngår å brekke bena. Det betyr ikke det samme som at ikke katter kan skade seg i fallulykker.

Den anatomiske årsaken til at huskatten har gode sjanser til å komme seg uskadet fra et fall, er at den har et ekstremt fleksibelt skjelett der særlig ryggraden er meget bøyelig. Dessuten har huskatten lynraske muskelreflekser.

Endelig får den vite av en god orienteringssans sammen med sanseinformasjon fra øynene og balanseorganet i det indre øret hvilken vei kroppen er orientert i luften i forhold til bakkeplanet.

Når man ser en katt innlede et fall med ryggen ned, kan det virke som om den bare spreller vilkårlig med bena for å snu kroppen.

Men på seriøse bildeopptak i langsom kino har forskerne fastslått at det forekommer en viss systematikk i kattens bevegelser, for den snur først hodet før den vrir kroppen etter. Til slutt strekker den bena ut og skyter rygg for å sikre seg best mulig fjæring i kroppen når den treffer bakken.

En slik fallteknikk betyr ikke bare at katten unngår å lande på ryggen ved fall fra lav høyde, men at den også kan overleve fall fra stor høyde. Det finnes for eksempel beretninger om katter som har overlevd fall fra høye etasjer i boligblokker.

Fleksibelt skjelett gir sikker landing

  1. Når en katt innleder et fall, snur den først hodet slik at øynene vender ned mot bakken.

  2. Deretter vrir den ryggraden i en bevegelse som starter i nakken og ender i haletippen.

  3. Nå har den klart å snu seg slik at bena peker nedover.

  4. Til slutt strekker katten bena ut og skyter rygg for at kroppen skal fjære maksimalt og oppta størst mulig kraft fra nedslaget.

Les også:

Dyr

Hater alle katter vann?

1 minutt
Dyr

Derfor er katter redde for agurker

1 minutt
Dyr

Er hyenen i slekt med katten?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul