Hvorfor lander katter alltid på bena?

Jeg har lagt merke til at katten min alltid lander på føttene. Hvordan klarer den det?

black and white cat on fence

Som følge av enorm smidighet og hurtighet er huskatten bedre enn de fleste andre dyr til å lande på bakken på en slik måte at de unngår å brekke bena. Det betyr ikke det samme som at ikke katter kan skade seg i fallulykker.

Den anatomiske årsaken til at huskatten har gode sjanser til å komme seg uskadet fra et fall, er at den har et ekstremt fleksibelt skjelett der særlig ryggraden er meget bøyelig. Dessuten har huskatten lynraske muskelreflekser.

Endelig får den vite av en god orienteringssans sammen med sanseinformasjon fra øynene og balanseorganet i det indre øret hvilken vei kroppen er orientert i luften i forhold til bakkeplanet.

Når man ser en katt innlede et fall med ryggen ned, kan det virke som om den bare spreller vilkårlig med bena for å snu kroppen.

Men på seriøse bildeopptak i langsom kino har forskerne fastslått at det forekommer en viss systematikk i kattens bevegelser, for den snur først hodet før den vrir kroppen etter. Til slutt strekker den bena ut og skyter rygg for å sikre seg best mulig fjæring i kroppen når den treffer bakken.

En slik fallteknikk betyr ikke bare at katten unngår å lande på ryggen ved fall fra lav høyde, men at den også kan overleve fall fra stor høyde. Det finnes for eksempel beretninger om katter som har overlevd fall fra høye etasjer i boligblokker.

Fleksibelt skjelett gir sikker landing

  1. Når en katt innleder et fall, snur den først hodet slik at øynene vender ned mot bakken.

  2. Deretter vrir den ryggraden i en bevegelse som starter i nakken og ender i haletippen.

  3. Nå har den klart å snu seg slik at bena peker nedover.

  4. Til slutt strekker katten bena ut og skyter rygg for at kroppen skal fjære maksimalt og oppta størst mulig kraft fra nedslaget.