Shutterstock

Kan sneglen reparere huset sitt?

Jeg kom ved et uhell til å tråkke på en snegl slik at huset sprakk litt. Kan sneglen komme seg ut og leve uten hus, eller kan den bygge seg et nytt?

En snegl med hus kan ikke overleve uten det. Skallet er nemlig en fastvokst del av sneglekroppen.

Selv små skader på huset kan bli fatale siden sneglen blir sårbar overfor infeksjoner og rovdyr.

Derfor har sneglene utviklet avanserte teknikker for å reparere mindre hull og sprekker.

Omkring 95 prosent av huset består av kalk. Det er ikke så veldig sterkt i seg selv, men når det blandes med proteiner, blir styrken 3000 ganger så høy.

Innsiden av skallet er fôret med et vev som kalles kappen, og som fungerer som kalkdepot.

Hvis huset blir skadet, sendes kalk fra kappen ut til skallet. Etter hvert som kappen tømmes, tar sneglens versjon av blodceller, såkalte hemocytter, store mengder kalsiumkarbonat med seg til området for å lappe hullene.

Forskere vil etterligne snegler

Sneglens evne til å reparere huset skal nå komme mennesket til gode. Forskere håper nemlig å kunne etterligne sneglens reparasjoner for å styrke kroppens arbeid med å reparere skader i skjelettet.

Sneglehuset repareres på en uke

Akkurat som menneskekroppen kan reparere et beinbrudd, kan sneglen reparere huset sitt.

1 Membran fungerer som plaster

Noen få timer etter skaden dannes en gjennomsiktig membran over det åpne såret. Membranen fungerer som midlertidig plaster og danner et underlag for den senere mineraliseringen.

2 Kalsiumlag tar form

Seks timer etter at skaden har skjedd, er det første laget av kalsiummineraler lagt på membranen. Deretter fortsetter forsyningen av kalk.

3 Skallet repareres

Etter en ukes tid med reparasjoner og aktiv tilførsel av kalsiumkarbonat til skallet er mineraliseringen stort sett fullført, og hullet eller sprekken i sneglehuset er reparert.