Shutterstock

Kan flaggermus brukes som biologiske våpen?

Flaggermus bærer på mange bakterier, virus og parasitter, men gjør det dem til et velegnet biologisk våpen?

Virusbærende flaggermus som flyr rundt og sprer sykdom, høres ut som et mareritt. Flaggermus forbindes ofte med grøsserhistorier og vampyrer, noe som gjør tanken på å bruke dem som biologiske våpen ekstra skremmende.

De nattaktive vesenene er også vertskap for et hav av virus, bakterier og parasitter. Flaggermus er for eksempel de opprinnelige smittebærerne av en rekke farlige virus, som rabies, hendravirus, marburgvirus og sars-CoV.

Dessuten er det mye som tyder på at de ekstremt dødelige ebola- og nipahvirusene også stammer fra flaggermus.

Takket være et ekstraordinært godt immunforsvar er flaggermusen i stand til å overleve alle disse virusene, noe som i teorien gjør den til en opplagt bærer av biologiske våpen.

Men derfra er det langt til at flaggermus kan fungere effektivt i moderne krigføring.

Sykdom overføres sjelden

Selv om flaggermus har vært opphavsdyr til en håndfull farlige virussykdommer, er det faktisk sjelden at dyrets virus blir overført til mennesker.

Flaggermus er dessuten fredelige og sky og forsøker generelt å unngå mennesker. De ville derfor ikke gå til angrep hvis de ble satt fri i et bebodd område.

Så lenge vi ikke er i direkte kontakt med flaggermus ved for eksempel å jakte på og spise dem, er den direkte smittefaren lav.