Stemmer det at kameleoner kamuflerer seg?

Det sies at kameleonene skifter farge for å gjemme seg bort. Men finnes det andre forklaringer på fenomenet?

Panter Chameleon

Den første som skrev om kameleonenes utrolige evne til å skifte farge, var den greske filosofen og naturhistorikeren Aristoteles. Han var også den første som feilaktig antok at kameleonen skifter farge for å gå i ett med omgivelsene. Senere har både utallige forskere og vanlige legfolk gått i fellen og trodd det samme.

Kameleonen kan riktignok endre farge slik at den ikke skiller seg ut fra omgivelsene, men kamuflasjevirkningen er vanligvis bare en biting. Ikke rent sjelden gjør kameleonen tvert imot alt den kan for å være så iøynefallende som mulig.

Kameleoner kommuniserer med farger

Årsaken til det er at kameleonen først og fremst bruker fargene i kommunikasjon med andre individer. Dyrenes normale basisfarger er grønn- eller brunaktig alt etter art og levested, men hvis de blir sinte eller overrasket, anlegger de raskt svarte flekker eller skifter til helt svart kroppsfarge.

Men kameleonen kan også anta annerledes og atskillige mer fargesprakende oransje, røde og gule nyanser. De brukes særlig i forbindelse med kurtise og forplantning. Eksempelvis blir hanner som vil gjøre inntrykk på hunner ekstremt mangefarget.

Byttet av farger er særlig tydelig på de store artene som den 75 cm lange panterkameleonen. Mindre kameleoner står i større fare for å bli spist av rovdyr, og derfor bruker disse artene i større grad evnen til å skifte farge for å gjemme seg bort.

Kameleonen kan også bruke fargeskift for å regulere kroppstemperaturen. Når det er kaldt om morgenen, er de mørke, slik at de raskere suger opp solstrålene, mens de blir lysere utover dagen når det blir varmt.