Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gjødselbille

Verdens sterkeste dyr lever av andre dyrs avføring

Verdens sterkeste dyr – når det kommer til rå muskelkraft – er en bille som triller rundt på avføringsmatpakker på opp til 1141 ganger sin egen vekt. Og den er ikke alene i kategorien "bemerkelsesverdig sterke dyr".

Shutterstock / efendy

1. Verdens sterkeste dyr: Gjødselbillen

© Wikimedia // Kay-africa

Superkraft: Kan skyve ting 1141 ganger sin egen vekt.

Har du noensinne forsøkt å skyve seks dobbeltdekkerbusser? Ikke det, nei. Men for verdens sterkeste dyr er oppgaven ingen sak.

Verdens sterkeste dyr er en bille kalt gjødselbillen, som kan trille og skyve sin egen vekt 1141 ganger. Det tilsvarer en person på 70 kg som skyver seks dobbeltdekkerbusser. Gjødselbillen er i familie med skarabider, og størrelsen deres varierer mye – fra omkring 1 mm til 6 cm.

Gjødselbillen er verdens sterkeste dyr når det kommer til rå muskelkraft. Billen bruker kreftene sine på å trille rundt på dyreavføring fra f.eks. elefanter og kuer, til den finner et varmt og trygt sted hvor den kan meske seg med herlighetene.

2. Slåsskjempen fra havet: Knelerreken

© Wikimedia/Amada44

Superkraft: Kan knuse dobbeltsikret glass og flå klørne av en krabbe.

Knelerreker eller sjøknelere (Odontodactylus scyllarus) har et uhyre kraftig slagvåpen som kan slå fiender til pinneved, og som til og med er det raskeste våpenet i dyrenes verden.

Krepsen er utstyrt med en klo som fungerer som en hammer. Når dyret slår med kloen, produserer slaget en kraft på opp til 1500 newton – en kraft som er stor nok til å slå hull på akvarier med dobbelt sikkerhetsglass.

VIDEO - Se en sjøkneler flå klørne av en krabbe:

Hammerslaget har samme slagkraft som en pistol og varer i bare 2,7 millisekunder. Rett etter slaget dannes det bobler i vannet like ved hammeren, som sprekker og skaper en eksplosjonsaktig kraft – såkalt kavitasjon.

3. Katapultkjeven: Trap-jaw-mauren

© Wikimedia/April Nobile

Superkraft: Kan hoppe av sted i 234 km/t – ved hjelp av kjevene.

Den mellomamerikanske Odontomachus-mauren – også kjent som trap-jaw-mauren – kan bite sammen i hele 65 m/sek, det er 2 300 ganger fortere enn et blunk med øyet.

Mauren bruker kjevene til å skyte seg selv av sted under jakt eller for å flykte fra fiender, og kan ved hjelp av kjeven hoppe 8,3 centimeter i høyden og 39,6 centimeter i lengden.

VIDEO - Se Odontomachus-maur skyte seg selv av sted med kjevene:

Les også:

Insects swarming around lamp
Insekter

Hvorfor tiltrekkes insekter av sterkt lys?

0 minutter
Corixidae
Insekter

Buksvømmeren er verdens mest støyende dyr

2 minutter
Insekter

Hvordan kan maur være så sterke?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul