Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Insekter

Sover insektene?

Det ser ut som om insektene alltid er aktive. Sover de aldri?

Forskerne har lenge vært i tvil om hvorvidt insekter sover eller ikke. Problemet er at de har for små hjerner til at man kan måle hjernesvingningene hos dem. Nylig har imidlertid amerikanske forskere undersøkt saken med en ganske enkel metode. Konklusjonen er at insektene faktisk sover – eller i hvert fall har en atferd som minner mye om søvn. I forsøket ble en del bananfluer sperret inne i små glass. Hver gang en flue hadde sittet stille i mer enn et minutt, fikk forskerne den til å reagere ved å banke på glasset. Etter hvert som natten gikk, måtte de banke stadig hardere før fluene reagerte. Fluene kompenserte tilsynelatende for den tapte nattesøvnen med dypere søvn. I en ny forsøksrekke lot forskerne bananfluene få sin normale nattesøvn, og bortsett fra små rykninger i bena holdt de seg i ro i gjennomsnittlig syv timer hver natt. Fluene trakk seg dessuten tilbake til bestemte steder i glassene, der de lot hodet synke ned i en spesiell posisjon som forskerne nå har begynt å kalle bananfluens sovestilling. Deretter ble fluene traktert med kaffe en rekke netter, og koffeinet hadde tydeligvis en viss effekt. De nettene da fluene hadde drukket kaffe, var de langt mer aktive enn andre netter. Tidligere forsøk med kakerlakker og bier har vist at de også har en atferd som minner om søvn. Forskerne håper at flere forsøk med insekter kan bidra til å forklare hva som styrer alle levende veseners trang til å sove.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul