Sølvkre er et av de mest harmløse skadedyr du kan få hjemme. Selv om de er rimelig fredelige, kan det være irriterende å dele hjem med de små sølvfargede insektene.
Men hva er sølvkre, hvor kommer de fra og viktigst av alt – hvordan bekjemper man sølvkre? Her gir vi deg guiden og gir deg enda mer kunnskap om det sølvfargede insektet
Hvordan blir du kvitt sølvkre?
Selv om sølvkre er det mest harmløse skadedyret du vil finne i hjemmet ditt, kan de være irriterende å dele hjem med. Heldigvis kan du selv gjøre noe for å bli kvitt det lille insektet.
Det er ikke nok å vaske rommet der sølvkreene holder til. De gjemmer seg nemlig i revner og sprekker og dukker fram igjen når du er ferdig med å gjøre rent. Men hvis du følger disse 4 tipsene, kan du raskt fjerne sølvkre.
Slik bekjemper du sølvkre:
- Støvsug gulvet i stedet for å vaske det.
- Støvsug i revner og sprekker.
- Luft ut flere ganger om dagen.
- Luft jevnlig og tørk gulvet når du har dusjet.
Dessuten vil sølvkreene elske et nyvasket gulv som er fuktig etter vask. Derfor er det en god idé å støvsuge gulvet i stedet for å vaske det.
For å fjerne sølvkreene helt, må du fjerne levbetingelsene deres. Det viktigste er at luftfuktigheten senkes.
Sørg for å lufte jevnlig og tørke gulvet når du har dusjet. Holder sølvkreene til i vaskekjelleren, kan du med fordel installere en vifte eller senke luftfuktigheten med en avfukter.
Kan man fjerne sølvkre med gift?
Sølvkre er følsomme overfor alle insektmidler, og derfor kan det være et godt middel til bekjempelse av sølvkre.
Bruk insektpudder de stedene der sølvkreene gjemmer seg i revner, sprekker, langs paneler, lister og ved rør. Og bruk flytende insektmiddel der det ikke er hensiktsmessig med insektpudder.
Du kan også bruke en felle – også kalt lokkeboks – til bekjempelse av sølvkre. Fellen fungerer akkurat som lokkebokser til maur. Det kan være en fordel å bruke i stedet for insektspray siden du unngår å spre for mye gift ut i hjemmet ditt.
Hva er sølvkre?
Sølvkre er vingeløse, sølvgrå insekter med antenner foran og børster bak.
Du ser dem typisk pile borte av badegulvet eller hygge seg i vaskekjelleren der det er varmt og fuktig.
Det lille sølvkreet kan bli opptil åtte år gammelt, men mesteparten lever mellom tre til fire år og blir om lag 13–25 millimeter lange.

Sølvkreet ses ofte på bad, der det er varmt og høy luftfuktighet.
Hvor kommer sølvkre fra?
Sølvkre oppstår ikke ut av det blå, selv om det kan virke sånn når de inntar boligen.
I naturen lever sølvkre i jord som er fuktig og lun nok til at eggene kan overleve. I kjølige områder som Nord-Europa er det imidlertid ikke å mange sølvkre som lever i det fri.
Sølvkreene har nemlig blitt så vant til å leve innendørs at de til enhver tid vil bosette seg i en lun kjeller i stedet for en fuktig skogbunn.
Vanligvis har sølvkreene funnet veien inn i hjemmet ditt gjennom varer og pappesker. De søker raskt mot det fuktigste stedet i huset.
Finner sølvkreet et sted der luftfuktigheten er rundt 70 prosent og temperaturen rundt 27 grader, vil den raskt finne seg til rette og begynne å stifte familie.
Hva lever sølvkre av?
Sølvkre er stort sett altetende og spiser alt fra mel, sukker og matrester til papir og tapet. På badet spiser de ofte rundt avløpet der de mesker seg med skjell og hår.
De gjør vanligvis bare skade på papir hvis det er fuktig. Her er det som regel fordi de utnytter de muggsoppene som lever i det fuktige papiret.
Kan sølvkre bite mennesker?
Sølvkre er helt harmløse og biter ikke mennesker. Men hvis du har mye sølvkre, kan det være tegn til at du har fuktproblemer i hjemmet.
Det kan skyldes manglende utlufting, eller i verste fall utette vannrør. Derfor bør du undersøke hva som kan være årsaken til at sølvkreet dukker opp.
Hva er forskjellen på sølvkre og skjeggkre?
Det er forskjell på sølvkre og skjeggkre.
Skjeggkre forveksles ofte med sølvkre, men er vesentlig mer påtrengende enn sølvkreet, som holder seg til badet og vaskerommet.
Skjeggkre kan bli opptil to centimeter og er en anelse mørkere enn sølvkre. Skjeggkre skiller seg dessuten fra sølvkreet ved å ha «skjegg» langs kroppen – derav navnet.
Den største forskjellen mellom sølvkre og skjeggkre er evnen til å leve og tilpasse seg ulike miljøer. Sølvkre foretrekker lune, fuktige omgivelser og trives derfor best på kjøkkenet og på badet. Skjeggkre kan derimot klare seg i alle rom, så også i stuen og kjøkkenet.

Skjeggkre kan spre seg til hele boligen, og det er vanskelig å bli kvitt de små insektene.
Hvis man først har fått skjeggkre, kan det være vanskelige å bli kvitt dem, ettersom de ikke er avhengige av høy luftfuktighet.
Skjeggkre spiser gjerne stivelse som mel, korn og sukker, så hvis man ikke vil dele frokost med den ubudne gjesten, er det en god idé å kontakte en skadedyrbekjemper.
Hvordan formerer sølvkre seg?
Etter en omfattende paringslek avsetter hannen en pakke sædceller på gulvet, som hunnen tar opp. Deretter begynner ungenes lange vei mot voksenlivet.

Hunnen legger egg etter paring
Etter paring legger hunnen eggene sine, typisk 50-60 stykker, i små sprekker i underlaget.

Egg klekker ut bleke unger
Etter to til åtte uker klekker eggene. De unge dyrene ligner små, bleke kopier av de voksne.

Unger skifter hud og farge
Sølvkreets yngel skifter ofte hud og blir for hver gang litt større og får litt mer farge.

Sølvkre blir fullvoksne
Etter tre år er ungene voksne. Tross den beskjedne størrelsen kan sølvkre bli åtte år gamle.
Hvor stammer sølvkreet fra?
Man kan kjenne sølvkreet på de blålige glinsende skjellene som får dem til å ligne insektenes svar på silden.
Sølvkreet stammer derimot fra noen av de første insektene på landjorden, nemlig den primitive insektgruppen Thysanura, som har eksistert i mer enn 400 millioner år.
Det gjør sølvkreet til et av de første dyrene som forlot livet i havet og gikk på land. Den gangen hadde ikke insektene utviklet vinger, og det er derfor sølvkreet den dag i dag vingeløse.

Fyrkre ligner på sølvkre, men de er større og trenger ikke høy luftfuktighet.
Fyrkre forveksles ofte med sølvkre
Fyrkre er grå med mørke flekker og er med sine typiske to centimeter større enn sølvkre.
I motsetning til sølvkre har ikke fyrkre noe behov for fuktige omgivelser. Faktisk trives fyrkre best i tørre og varme omgivelser. Den ideelle temperaturen for fyrkre er rundt 30 grader.
Ved temperaturer under 24 grader kan ikke fyrkre lenger leve og formere seg, og ved 40 grader blir det for varmt.
Derfor bør man ikke være redd for å finne et levende fyrkre på et nybakt brød.
Til gjengjeld vil du finne fyrkre tett på varmekilder som radiatorer eller ovner – derav navnet.